Szolnok önkormányzata elsősegélynyújtási képzést szervezett a városban tanuló 9. évfolyamos diákoknak a 2017/2018-as tanévben. A visszajelzések alapján a kezdeményezés sikeres volt, hiszen olyan tudást ad a fiatalok kezébe, amelynek birtokában egy egészségügyi vészhelyzetben magabiztosan megállják helyüket – mondta Fejér Andor alpolgármester a képzésben résztvevő partnerekkel közös együttműködési megállapodás megújításán. A képzés tehát a következő tanévben is folytatódik.
Korcsmáros Ferenc, az Országos Mentőszolgálat Észak-Alföldi Régiójának igazgatója kiemelte: a kezdeményezés országosan is példaértékű, amely mintaként szolgálhat más településeknek is. A közösségi segítségnyújtás fontosságát hangsúlyozta, hiszen nagyon gyakran közterületen történnek a rosszullétek, ahol életet menhet, ha a közelben tartózkodik az elsősegélynyújtásban járatok személy.
A képzésnek köszönhetően évről évre  ezres nagyságrendben kerülnek ki a város középfoú oktatási intézményeiből olyan fiatalok, akik nem csak akarnak, de szakszerűen tudnak is segíteni szükséghelyzetben – emelte ki Szutorisz-Szügyi Csongor, a Szolnoki Tankerület vezetője.
A közoktatási intézmények vezetői ezúttal is támogatták ezt a kezdeményezést, ezáltal az önkormányzat, a Szolnoki Tankerületi Központ, a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum és a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum vezetői együttműködési megállapodást írtak alá a képzés lebonyolításáról, melyhez a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium is csatlakozott.
A tematika kidolgozását és az elsősegélyképzés oktatását az Országos Mentőszolgálat megyei kirendeltségének munkatársai és a Szolgáltatási Szakképzési Centrum szakoktatói végezték az Országos Mentőszolgálat által kidolgozott tematika alapján.
Az önkormányzat a képzés koordinálása mellett vállalta az oktatói díjakra, illetve egyéb dologi kiadásokra vonatkozó pénzbeli támogatást, az intézmények biztosították az oktatás egyéb eszközszükségleteit (kötszerek, plédek). Az önkormányzat a képzés eredményes, sikeres megvalósítása érdekében 2 db defibrillátor és 2 db gyakorló fantom készüléket is vásárolt.
Az elsősegély képzésen 1592 tanuló vett részt. Az oktatás 2×3óra=6 órában zajlott csoportbontásban (1 osztály=2 csoport).
Az ismeretanyag szerves részét képezte:
·        az újraélesztés elsajátítása, gyakorlása AMBU fantomon és defibrillátor alkalmazásával,
·       életveszélyes állapotok ellátása (eszköz nélküli légútbiztosítás, eszméletvesztés esetén felmerülő teendők megismerése, stabil oldalfekvő helyzet helyes kialakítása, életveszélyes vérzések ellátása, Heimlich-féle műfogás gyakorlása)
·        csonttörések ellátása (sérült végtag ideiglenes rögzítése), égési sérülések megfelelő ellátása
A képzést követően sok pozitív visszajelzés érkezett mind a tanulók, mind az oktatók, és az intézményvezetők részéről. Az oktatás sikeres megvalósulása, valamint a megszerzett tudás hasznossága, jelentősége arra ösztönözte a város vezetőségét és az együttműködés összes résztvevőjét, hogy tovább folytatódjon a program és az idei évre (2018/2019-es tanévre) vonatkozóan is biztosítsák az elsősegélynyújtási alapismeretek elsajátításának lehetőségét a 9. évfolyamos diákok számára.
Az aláíráson Fejér Andor elmondta: az országban egyedülálló az az együttműködés, amelynek köszönhetően Szolnokon minden 9. évfolyamos diák elsősegélynyújtó képzésben részesül az önkormányzat és a mentőszolgálat támogatásával. Rendkívül fontos kezdeményezésről van szó, hiszen az évek alatt diákok ezrei sajátítják el az akár életet is mentő ismereteket.
Azonban nem csak ebben volt úttörő városunk: innen indult a mindennapos testnevelés, az ingyenes méhnyakrák elleni és az alacsony súlyú újszülötteknek, illetve az idő előtt született babáknak járó rotavírus elleni oltás. Emellett szervezünk családi egészségnapokat és ingyenes lakossági szűrőprogramokat – fűzte hozzá az alpolgármester.