Az idén is kiadták a Jász-Nagykun-Szolnok megyei vállalkozások évkönyvét, a TOP 50-et, és ez már a huszonharmadik alkalom.

A kiadvány bemutatójára meghívták a vállalkozókat és a megyeháza dísztermében előttük értékelte a tavalyi esztendő teljesítményét Sziráki András, a megyei iparkamara elnöke. Tőle tudjuk, hogy a megye cégei összesen 2387 milliárd forintnyi értéket állítottak elő és egy százalék híján – 9 százalékkal – tíz százalékkal teljesítették túl a tavalyi eredményt. A minőséget bizonyítja, hogy ennek az értéknek a fele exportból keletkezett, vagyis a gyártott termék megfelel a nemzetközi kívánalmaknak.

Az idei első helyet ismét a feldolgozóipar szerezte meg 1645 milliárd forintos termelési értékkel, a dobogós második kereskedelem az ötödét teljesítette. Nem csupán az árbevétel nőtt a cégeknél, de a nyereség is, ami a tavalyi teljesítmények alapján 202 milliárd forintra emelkedett. A megyében működő vállalkozások messze legerősebbike a dél-koreai óriás magyar leányvállalata: a Samsung, ez a cég áll természetes a megyei TOP 50 csúcsán már esztendők óta.

A Jelmez-Art szolnoki cég megálmodója, Debreceni Ildikó a tavalyi év vállalkozása lett

Némiképp csökkent a foglalkoztatottak száma, a munkaerő piacon kereslet van a korábbi kínálattal szemben. A vállalkozások képzett dolgozót keresnek, a keletkező hiányt saját képzéssel is igyekeznek megoldani a munkaadók. Javíthat a helyzeten, ha a keresetek legalább az országos átlagot elérnék, mert most 14-15 százalékkal annak alatta vannak. a megyei vállalkozások tavaly 202 milliárd forintnyi adót fizettek. A kamara elnöke úgy fogalmazott, hogy minden tekintetben tekintélyes a fejlődés és ez az idei esztendő eddig eltelt részére is igaz, mert a fejlődés töretlen.