Megkezdődött a várakozás ideje, az advent, szombaton már az első gyertyát gyújtják majd az adventi koszorún a reformátusok Szolnokon, a vendéglátásra is berendezkedett Kossuth téren, ahol már áll a város földíszített karácsonyfája. Karácsonyig minden szombaton gyertyát gyújtanak a történelmi egyházak képviselői és az ünnepről szólnak majd a jelenlévőkhöz. A készülődésről és a programokról beszélt Szalay Ferenc polgármester és Ribár Zsuzsa főszervező hétfőn délelőtt. Áll már tulajdonképpen a színpad is, ahol pénteken már föllép a Smart zenekar. A színpad most a városháza felőli oldalon van, szemben a múzeummal, így még jobban érvényesülhetnek a zenék, az előadások. Mert abból lesz bőven a szerdán nyíló adventi faluban, hiszen az iskolák különféle műsorokkal készültek, amiket a hétvégeken mutatnak be társaiknak és persze szüleiknek, nagyszüleiknek. A tér kőszínpad környéke sem marad “üresen”, mert ott meg népszerű mesékhez készültek díszletek, ezek között lehet a kisebbeknek kalandoznia karácsonyig minden nap délutántól estig. Ugyanott a mézeskalács házikóban fadíszek vásárolhatók, a bevétel a Temető utcai bölcsőde és a Szent Tamás görögkatolikus iskola hátrányos helyzetű tanulói között oszlik majd meg.

A Kossuth tér faházaiban étel-ital bőséggel lesz található, sültek és forralt borok, lángosok és minőségi röviditalok, üdítők adnak hangulatot az esti beszélgetésekhez, ennek nagy sikere van, mióta a város ezt kitalálta. Esténként több százan megfordultak eddig ott minden évben.

Mint minden esztendőben mostanában, a nagy, családi ünnepre készülődéshez ad segítséget kinek-kinek Szolnokon a karácsonyi vásár. A megszokott faházakat a Hild téren állították föl, ott a kapunyitás december elsején lesz. Az már régóta szempont, hogy lehetőleg minőségi árút kínáljanak a Hild téren a kereskedők, most hatvankét faházból kínálják a ruhaneműt, a könyvet, a festményt, de kínálja majd portékáját negyven kézműves is. A karácsonyi vásár december 24-én zár be, addig bőven találhat ötleteket magának ki-ki, hogy mit vásároljon a család fa alá szeretteinek.

Az adventi falu és a Kossuth tér idén is várja az óévet búcsúztatni, az újat köszönteni szándékozókat. A korábban érkezőknek a Kerozin muzsikál, éjfél előtt a polgármester köszönti a városlakókat, éjfélkor pezsgő durran és közös koccintás lesz, ahogy máskor is ilyenkor.