A Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt egy fiatalkorú jászladányi lány ellen felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt.

A vád szerint a lány 2018. április 5-én az esti órákban bement egy jászladányi családi házba és a konyhában tartózkodó idős, 82 éves sértettet egy késsel megfenyegette, hogy elvágja a torkát, ha nem ad neki pénzt.

A sértett bemenekült a szobába, de a lány követte és ott egy kávéscsészét dobott a sértetthez, aki ettől a fölre esett. Ezt kihasználva a lány a szekrényen lévő pénztárcából kivett 8.000 Ft-ot, mellyel együtt távozott.

A sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett a bántalmazás következtében. A rendőrség még aznap elfogta a rablópalántát.

Az ügyészség a vádiratban az új büntető eljárási szabályok szerint indítványozta, hogy a vádlott beismerő vallomása esetén a bíróság az előkészítő ülésen a vádlottal szemben 2 év javítóintézetinevelést szabjon ki.

A Jászberényi Járásbíróság 2018. november 21-én tartott előkészítő ülést, ahol az ügyész annyiban módosította a vádat, hogy a rablás bűntette nem csak a kés használata miatt minősül súlyosabban, hanem azért is, mert a sértett idős koránál fogva korlátozottabban volt képes a védekezésre.

A vádlott a bíróságon beismerte tettét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság ezt elfogadta és a vádlottat a módosított vád szerint kimondta bűnösnek és a fiatalkorúakra vonatkozó szabályok szerint, az ügyészi indítványnak megfelelően, 2 év javítóintézeti nevelésre utalta, valamint 8.000 Ft vagyonelkobzást is alkalmazott a vádlottal szemben. Az ítélet a kihirdetéskor jogerőre emelkedett, így a letartóztatásban lévő elkövető azonnal meg is kezdte a javítóintézeti nevelését.