Magukat kéményseprőnek kiadó csalók tévesztik meg az embereket a megyénkben.

Egész Jász-Nagykun-Szolnok megyében a katasztrófavédelem kéményseprői végzik a lakossági kémények ellenőrzését és tisztítását. Ez a magánszemélyek számára ingyenes. A kéményseprők ezért a tevékenységért nem fogadhatnak el pénzt. A katasztrófavédelem kéményseprői minden esetben fényképes igazolványt mutatnak, és kéményseprő feliratú egyenruhát viselnek.

Csak a gazdálkodó szervezeteknek kell fizetniük a kéményseprésért. 2018. január elsejétől a kéményseprő nem megy ki automatikusan a családi házakhoz, hanem előzetes időpont-egyeztetést követően keresik fel a családi házak kéményeit. Az ellenőrzés változatlanul ingyenes, de időpontot kell hozzá egyeztetni. Ezt megtehetik telefonon keresztül a 1818-as, ingyenesen hívható telefonszám tárcsázásával, majd a készülék 9-es és 1-es gombjának megnyomásával; illetve interneten a www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu honlapon is az ügyfélszolgálat ikonra kattintva.

A társasházakban élőknek nem kell időpontot foglalniuk, hozzájuk automatikusan érkezik a kéményseprő, hogy elvégezze az ingyenes ellenőrzést.

Ne higgyenek a szolgáltatásukat pénzért kínáló csalóknak, hiszen ők nem valódi kéményseprők, tehát nem rendelkeznek kellő szaktudással egy égéstermék-elvezető ellenőrzéséhez. Ezzel megtéveszthetik az embereket, elvégzett tevékenységükkel pedig hamis biztonságérzetet kelthetnek. Ha bárki megtud valamit az álkéményseprőkről, kérjük, hogy haladéktalanul értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon.”