A közgyűlés döntésének értelmében együttműködési megállapodás megállapodást köt Szolnok városa és a Debreceni Egyetem – írta a megyeszékhely internetes portálja. – Napjainkra az egyetem vezetése az intézményt a hagyományos képzőközponti szerepből kiemelve egy tudományos és gazdasági alapelveken működő egyetemmé alakította át.

A cikk szerint az egyetem a BMW érkezésével a műszaki képzést is elindítja és megfelelő tudású szakemberek képzésével segítik az autógyár szakmai munkáját.

– A Műszaki és Innovációs Akadémia rendkívül magas szintű fejlesztői, kutatói munkát honosít meg Magyarországon, s ebben külön örömteli, hogy Szolnok is szerepet vállalhat – mondta Szalay Ferenc polgármester.

A város vezetője hozzátette: köszönet városunk díszpolgárának, Anisits Ferencnek, a BMW világhírű fejlesztőmérnökének, aki a Debreceni Egyetem vezetőinek figyelmébe ajánlotta városunkat és az itteni járműgyártást. Merthogy az új akadémia a vasúti gépgyártást is magában foglalja majd.

Dr. Kállai Mária, a megyeszékhely parlamenti képviselője beajánlójában elmondta: a Műszaki és Innovációs Akadémia ivezetésére felkérték dr. Anisits Ferenc urat.

– Ez egy nagyszerű lehetőség Szolnok számára, úgy gondolom, mindenképpen élnünk kell vele – mondta a képviselő. – Távlati cél, hogy a régió versenyképes gazdasági övezetté váljon a tudás és az innováció alappillérein, ezért Debrecennel, valamint további két megyei jogú várossal, Nyíregyházával és Miskolccal is szorosabb együttműködés (szakmai tapasztalatcserék, közös gondolkodás) várható.

Olyan lehetőséget kapott Szolnok a Debreceni Egyetemmel való közös munkával, ami a város életében egyedülálló fellendülést eredményezhet, az oktatás, a gazdaság és az innováció területén. Az egyetemmel való szorosabb együttműködés a városunk életében hosszú távon is rendkívül fontos és sokoldalú pozitív eredménnyel kecsegtet.

Az együttműködés során a partnerség tagjai célként határozzák meg a szolnoki műszaki felsőoktatás fejlesztését a Szolnoki Közlekedési Műszaki Egyetem hagyományai alapján. A Debreceni Egyetem a felsőoktatásban és a kutatásban meglévő tapasztalatai átadásával támogatja Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatát a közlekedési felsőoktatás újjászervezésében, fejlesztésében. (info.szolnok.hu cikke nyomán, Fotó: Info.szolnok.hu)