Örömteli hírt kapott az esztendő végén a Váci Egyházmegye, valamint Szolnok városa. A kormány döntésének értelmében ugyanis két szolnoki templom kapott jelentős állami támogatást, egészen pontosan 1 562 187 500 forintot a felújításhoz. A Magyarok Nagyasszonya templom, vagy ahogyan a megyeszékhelyen ismerik, a vártemplom mellett a belvárosi-, azaz a Szentháromság nevet viselő templom is megújulhat.

A beruházásról Szalay Ferenc polgármester, valamint Máthé György esperes-plébános tartott sajtótájékoztatót a belvárosi templom előtti téren. Mint azt Máthé György elmondta, a vártemplom mellett lévő plébániát újjáépítik, míg a belvárosi épületegyüttest teljes egészében fel tudják újítani, azaz a templom mellett a plébánia épülete is újra régi pompájában látható majd a beruházást követően.

– Terveink szerint az udvaron egy parkot is kialakítunk az iskolába járó gyerekeknek. A részleteket illetően egyeztetünk az illetékes kormányzati szervekkel, szeretnénk a lehető leghamarabb elkezdeni az építkezést – tette hozzá Máthé György.

Szalay Ferenc a hitélet erősödése mellett érvelve kiemelte: az egyházak rendkívül nagy munkát végeznek Szolnokon, s nem csupán a nevelésből és az oktatásból veszik ki részüket, hanem a megyeszékhely kulturális életében is fontos szerepük van.

– A kormányzat segítségével múltunk két nagyon fontos épületét tudjuk most felújítani, s ezáltal megmenteni a jövőnek – mondta a polgármester. – A két katolikus templom mellett hamarosan, legkésőbb tavasszal elindul a református templom felújítása is, néhány napja pedig a Széchenyi városrészben lévő görögkatolikus templomnak adhattuk át a közösségi házát. Ez számomra azt igazolja, hogy erősödnek a közösségeink, ami egy erősödő városban elengedhetetlen!

Építkeznek a reformátusok is

A református templom külső homlokzatának építési költsége 116 milliós forint. Ehhez 86 milliós állami támogatás érkezett, 10 milliót a megyeszékhely önkormányzata biztosított. A többit helyi cégek és a szolnoki emberek adták össze. Amennyiben sikerül az egyházközségnek további 20-25 millió forintot összegyűjteni, akkor a templom belsejét is felújítják.

Az evangélikusok bővítenék a templomukat

A szolnoki evangélikus egyházközség is beruházásra készül, ők a templomuk melletti területen építenének egy közösségi házat. Jelenleg a források összeszedésénél tart a gyülekezet.