A Szolnoki Járásbíróság 2018. december 20-án ítéletet hozott annak a négy fiatalember ügyében, akiket a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség azzal vádolt, hogy 2017. október 15-én a hajnali órákban megjelentek Szolnok legszebb parkjában, majd ittasan céltalan ,vandál rongálásba kezdtek – közölte a szolnoki ügyészség. A vádlottak több, térkőhöz rögzített padot  kitéptek, kitörtek  két szemétgyűjtőt a tartójukból. Szolnok Megyei jogú Város  Polgármesteri Hivatalának 370.000 Ft rongálási kárt okoztak .

Cselekményük Szolnokon széles körben felháborodást, megbotránkozást váltott ki.

Az eljárás során a polgármesteri hivatal számlával igazoltan 94.369 Ft-ban jelölte meg a kárt, melyet a bíróság elfogadott és amelyet a négy elkövető kifizetett.

A bíróság ítéletében megállapította, hogy csoportosan elkövetett garázdaság bűntettét és kisebb kárt okozó rongálás vétségét követték el a vádlottak.  A bíróság intézkedés alkalmazását látta alkalmazhatónak, ezért a büntetés kiszabását egy évre elhalasztotta és mind a négy fiatalembert 96 óra jóvátételi munkára kötelezte. Ha egy éven belül igazolják, hogy állami, vagy önkormányzati fenntartású intézménynél, közhasznú jogállású civil szervezetnél, egyházi jogi személynél, vagy azok számára végeztek jóvátételi munkát az előírt óraszámban, akkor büntethetőségük megszűnik. Ha nem igazolják, akkor a bíróság a bűncselekmények miatt büntetést szab ki a vádlottakkal szemben.

A jóvátételi munka intézkedés legkisebb óraszáma a törvény szerint 24 óra, legnagyobb mértéke 150 óra.

Az ügyészség valamennyi vádlottal szemben büntetés kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést, mert álláspontja szerint a büntetés célját – a társadalom védelme, a  bűncselekmény elkövetésétől való nagyobb visszatartó erő érdekében –  csak a felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabásával lehet elérni.

Az ügy a jogorvoslat elbírálása céljából a Szolnoki Törvényszéken folytatódik – áll az ügyészség közleményében..