Egy ország anyagi gazdagsága nagyon fontos, de ha lelkileg kiüresedik, ha a kereszténységet elveti, akkor előbb-utóbb az a nemzet, az az ország pusztulásra van ítélve – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikáért felelős államtitkára szombaton Esztergomban, a 25. Becket Szent Tamás-emléknapon tartott előadásában.

    Sztáray Péter hozzátette, a magyarok számára a kereszténység a teológiai hagyományok mellett egy társadalmi berendezkedést is jelent, amely több mint ezer éve meghatározza az ember méltóságát, a családot, a nemzetet, az állam és az egyházak helyzetét.
    “Néppárti kormányunk van, mely kereszténydemokrata szellemiségben kormányoz (…) felépítettük egy 21. századi kereszténydemokráciát, amely garantálja az ember méltóságát, szabadságát és biztonságát, megvédi a férfi és a nő egyenjogúságát, a hagyományos családmodellt, féken tartja az antiszemitizmust, megvédi keresztény kultúránkat, esélyt ad nemzetünk fennmaradására és gyarapodására” – jelentette ki az államtitkár.
    Sztáray Péter leszögezte, a magyarok ma úgy képzelik el Magyarországot és Európát, hogy az elismeri a kereszténység fontosságát, alapja a család; Európát pedig a nemzetek Európájaként értelmezik, amely nem kirekesztő, de ragaszkodik értékeihez.
    Az államtitkár úgy vélte, a különbségek nem adhatnak okot arra, hogy bármelyik országot megbélyegezzék, és kirekesszék a közös döntés lehetőségéből.
    “A nemzetek nélküli európai egyesült államok lázálmára csak úgy adhatunk eredményes választ, ha erős nemzetekre támaszkodhatunk, melyek együttműködve képesek a jövő problémáit megoldani – fogalmazott Sztáray Péter.