Hunyadi Jánosról, Mátyásról, filmről, s egy trianoni regényről közölt interjút Bán Mórral, a szolnoki Új Néplap egykori főszerkesztőjével, a történelmi regényeket ismét népszerűvé tévő íróval saját facebook-oldala közölt interjút.

A rajongók tűkön ülve várják a Hunyadi sorozat lezáró kötetét. A szerzővel ennek várható megjelenéséről, az egyéb, készülő művekről, a Hunyadi-film esélyeiről, és egyéb, izgalmas kérdésekről beszélgettünk évindító interjúnkban.

A sorozat rajongói már karácsonyra is nagyon várták a Hunyadi-széria 10. kötetét, amely a tervek szerint lezárja a Hunyadi János életét bemutató sorozatot. A jelek szerint mégiscsak marad a húsvét körüli megjelenés?

Az elmúlt hónapok megfeszített munkával teltek, és a jó hírem az, hogy a Hunyadi-széria lezáró része az előzetes elképzelésekkel ellentétben nem egy, hanem bizony dupla kötet lesz, vagyis a 10. rész két kötetben fog megjelenni. És még csak nem is arról van szó, hogy egy szokásos Hunyadi könyvet két részletben jelentetünk meg, hiszen két igen vastag kötetre számíthatnak az olvasók, úgyhogy 2019-ben lesz mit olvasni a sorozat kedvelőinek. Ha arra gondolunk, hogy az előző kötetek nagyjából másfél-két év történetét mesélték el részenként, és Hunyadi János életéből még nyolc esztendő hátravan, ez a terjedelem-növekedés talán nem tekinthető olyan nagy csodának. 

Mikor jön a dupla lezáró rész?

A befejezés első kötete a tervek szerint valamikor tavasszal, legkésőbb a könyvfesztivál, könyvhét környékét lát napvilágot, a második kötet legkésőbb karácsonykor. Ilyen terjedelmes művet még nem írtam, és ne feledjük azt sem, hogy sok szálat el kell varrni. Azt szeretném, hogy a lezárás méltó legyen az egész sorozathoz, és az utolsó két kötet izgalmas, hömpölygő, letehetetlen olvasmányként szolgáljon.

Azért minden szál nem lesz elvarrva, hiszen a tervek szerint jön a Mátyás király sorozat is, igaz?

Pontosan: a Hunyadi lezárásával azonnal kezdetét veszi az új, szintén 10 kötetesre tervezett Mátyás király regénysorozat. Ez éppen ott veszi fel a fonalat, ahol a Hunyadi utolsó mondata lezáródik majd, hiszen végső soron egyetlen, gigantikus terjedelmű, nagy családregényről beszélhetünk, amely valamikor a Corvin Jánosról és koráról szóló kötetekkel fejeződik be. Sőt, a cselekmény Corvin János halálán túl is bemutatja az ország sorsát, és a regényfolyam befejezése eljuttatja az olvasót oda, ahol a kerettörténet elkezdődött: a mohácsi csatáig.

Mikor várható a teljes széria lezárása?

Ezt szinte lehetetlen behatárolni, én igyekszem továbbra is lendületesen írni a sorozatot, de ne feledjük, hogy összességében egy 25-30 kötetes, a magyar irodalomban is példa nélkül álló, gigászi munkáról, több ezer, sőt, több tízezer oldalról beszélünk… Előre is kérem az olvasók türelmét, megköszönve az eddigi kitartásukat. Én lennék a legboldogabb, ha ezek a kötetek minél előbb az olvasók kezében lehetnének…

Nemrégiben egy izgalmas fotót láthattunk a Bán Mór hivatalos facebook-oldalon. Filmforgatáson készült a kép. Milyen film lesz ez, amelyben ön is részt vett?

Egy dokumentum-játékfilm, amely jelenleg a „Mátyás király utolsó éjszakája” címet viseli. Ennek forgatókönyvét én írtam, a filmet novemberben forgattuk a visegrádi palotában, és a bemutatója a tervek szerint valamikor idén várható a televízióban. A film részleteiről nemsokára bővebben is hírt adunk itt, a Bán Mór hivatalos oldalon.

És mi a helyzet az évek óta sokat emlegetett Hunyadi-filmmel?

Meglepő módon óriási vitát váltott ki a Filmalap készülő „Az utolsó bástya” című történelmi filmjének kiszivárgott forgatókönyve. Egy biztos: ennek a történetnek semmi köze az én regényeimhez.

Olvasta ezt a forgatókönyvet?

Eljutott hozzám is, olvastam.

És valóban olyan tragikus, történelemhamisító?

Megmosolyogtató ostobaságok vannak benne, de nem is önmagában ez az igazi baj vele. Ez a film valójában nem Hunyadi Jánosról szól, hanem egy fiktív testvérpár vergődéséről. Nándorfehérvár ostroma ebben a filmben csak háttér, a történet bármelyik ostrom idején, bárhol játszódhatna a világon. Én biztosan nem így fogtam volna meg a sztorit, de hát ízlések és pofonok… Gondolom a szándékos történelemhamisításokat, butaságokat – pl. zsidó tüzérek és cigány pattantyúsok szerepeltetése Nándorfehérvárnál, stb. ki lehet szedni a forgatókönyvből, mire a forgatás elkezdődik. Erre a filmre sok pénzt szán a magyar állam, remélem, legalább látványos lesz. 

És az ön regényeiből tervezett tv-sorozat? Abból lesz valami?

Optimista vagyok, de hogy mikor készülhet el, azt egyelőre nem tudom. Talán hamarosan jó irányba változnak a folyamatok. Mélyen hiszek abban, hogy szükség van ilyen típusú tv-sorozatokra, és nagyjátékfilmekre, de csak akkor szabad elkészíteni őket, ha méltóak tudnak lenni őseink hősiességéhez, nem silány fércmunkák, és szellemiségükben is a magyarság példamutatását, dicső múltját jelenítik meg. 

Nemrégiben több interjúban is említette, hogy dolgozik egy másik családregényen is, amely a száz évvel ezelőtti eseményeket dolgozza fel. Erre mikor számíthatnak az olvasók?

Több projekten is dolgozom egyszerre. A legfőbb cél a Hunyadi-sorozat méltó lezárása, és a Mátyás-király sorozat elindítása. Az ún. Trianon-trilógia is egy nagyszabású családregény-sorozat része, 1918 és 1920 között mutatja be hazánk történetét hihetetlen részletességgel, korabeli naplók, visszaemlékezések felhasználásával. Megdöbbentő, mennyire feltáratlan és kibeszéletlen ennek az időszaknak az eseménytörténete, és ami fontosabb: az, hogy mit éreztek, hogy élték meg ezt a tragikus három esztendőt eleink, családjaink. A sorozat első kötete a jelenlegi elképzeléseim szerint a Hunyadi-széria lezárása és a Mátyás-sorozat elindulása között látna napvilágot, szintén a Gold Book kiadó gondozásában.

Még egy korábbi tervre visszautalva: mikor lát napvilágot a tervezett „Isten városa – 1453” című kötet?

Ez a regény ugyanúgy része is a nagy Hunyadi-sorozatnak, meg nem is, mint az „Isten katonái – 1456” című regény, amely Kapisztrán János szentté avatási perén keresztül mutatja be a nándorfehérvári ostromot és előzményeit. Az „Isten városa – 1453” pedig annak a világtörténelmi szempontból is jelentős eseménynek a krónikája, ami három évvel Nándorfehérvár előtt zajlott: Konstantinápoly ostromának és elfoglalásának. Ebben a regényben sok szereplő visszaköszön majd a Hunyadi-sorozatból, és bizonyos értelemben annak kiegészítése is lesz egyben.

Egyéb tervek?

Nagy örömömre néhány hete a Kossuth rádió leadta a Hunyadi-sorozatból készült monstre rádiójáték-sorozat harmadik évadját. Remélem ennek is jön a folytatása, és régi tervem, hogy folytatjuk Fazekas Attilával a képregény-sorozatot is a második kötet adaptációjával, önálló albumban, ahogy az első kötet is megjelent. Vannak még ezen felül is tervek, de annyi idő a világon nincs, hogy ezek mindegyikét megvalósítsam. Egyet mégis kiemelnék: hamarosan önálló könyvsorozatban találkozhatunk a „FEKETE SEREG” egy bizonyos alakulatának kalandjaival. Régóta dédelgetett terv ez, az első kötet már szépen formálódik. Kinizsi nem éppen szalonképes „fiai” új színt hoznak majd a történelmi kalandregények világába…