Az ipari termelési adatok alapján a visegrádi országok közül Magyarország a második helyen áll, a magyar adat pedig másfélszerese az európai uniós átlagnak – mondta az M1 aktuális csatornán Pomázi Gyula, az Információs és Technológiai Minisztérium ipari stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára kedden a legújabb statisztikai adatokat kommentálva.

    A Központi Statisztikai Hivatal kedden közölte: tavaly novemberben 4,0 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest.
    A helyettes államtitkár kiemelte, a 2014-től mért 24 százalékos magyar ipari növekedési adat kétszerese az európai átlagnak.
    Pomázi Gyula szerint a kedvező ipari adatok azt jelzik, hogy a növekedés valamilyen formában megmarad.
    Az ipari termelés növekedésének legnagyobb részét tavaly január-novemberben a járműipar, az élelmiszeripari termékek gyártása, az elektronikai eszközök előállítása és az egészségipar adta – mutatott rá a helyettes államtitkár.
    Szerinte van tere a további jelentős bővülésnek a járműiparon belül, ugyanis az új technológiák megjelenése – például az önvezető és az elektromos járművek – komoly fejlesztésekre ösztönzi a gyártókat.