Két projekt eredményeként, mintegy 2,5 milliárd forintból újjászületik az egykori szolnoki várkerület, a beruházások eredményeként egy turisztikailag vonzó városrész jön létre a Tisza-Zagyva torkolatánál – hangzott el Szalay Ferenc polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Szolnoki Művésztelep fejlesztése elnevezésű projekt a Modern Városok program részeként valósul meg 1 milliárd 159 millió forintból. A fejlesztést követően lehetőség nyílik nagyobb létszámú időszakos alkotótáborok szervezésére, fizető vendégművészek elszállásolására, valamint a város számára felajánlott és méltó elhelyezésre váró gyűjtemények bemutatására.

Átépítik és felújítják a műteremépületet, ahol négy 3 szobás és kettő 1 szobás műteremlakás lesz. A galéria helyén a két terem összenyitásával kollektív műtermet hoznak létre, a megemelt tetőtérben pedig később szálláshely alakítható ki. Megújul a négy kiadható műterem és a Művészkert, valamint belső parkolót és utat építenek. Műhelyház, szobrászműhely, grafikai műterem, raktár és fémöntő, illetve kőfaragó műhely is épül a projekt részeként – sorolta a részleteket a polgármester.

A Bástya utca felőli oldalon kiállító- és rendezvényház épül, melynek földszintjén 150 fős rendezvénytermet, grafikai stúdiókat, míg az emeleten 4 db stúdiólakást, irodákat, könyvtárat, bemutatótermet alakítanak ki. A régészeti ásatások eredményeinek bemutatása céljából a projektelem áttervezése szükséges, ezért 887 millió forintos forrásemelést kér az önkormányzat az államtól.

Jelenleg a műteremlakások és kapcsolódó épületek fejlesztése projektelemhez kapcsolódóan folynak a kivitelezési munkálatok, melyek befejezése 2019. évben várható. A módosított ütemezés szerint a projekt megvalósítása 2020. június 30-ig tart.

Ezzel párhuzamosan zajlik a Szolnok Vár! Szolnoki Várkerület turisztikai célú fejlesztése nevű projekt is, ennek során a Területi Operatív Program által biztosított nettó 950 millió forintból születik újjá a művésztelep környéke. Az előzetes régészeti dokumentáció már elkészült, a projekt jogerős engedélyes tervekkel rendelkezik -mondta el Szalay Ferenc.

A projekt célja, hogy az egykori erődöt építészet, művészeti és virtuális eszközökkel jelenítse meg, és élményszerűen mutassa be a látogatók számára. Ezzel Szolnok kulturális adottságaira épülő, új turisztikai vonzerő jön létre.

Megépül a Szolnok VÁR! látogatóközpont, mely építészeti megjelenésében az itt álló végvár kaputornyát stilizálja majd modern építészeti megoldásokkal. A fogadóépület földszintjén török kávézót, az első emeleten kisebb interaktív várkiállítást, a tetőn kilátóteraszt alakítanak ki.

Felújítják, illetve rendezvénytérként és kiállítóhelyként új funkciót kap a Művésztelep kertjében található ún. Művésztorony, melyet a század elején itt élő művészek építettek fel az egykori vár köveiből.

A fejlesztés tartalmazza a szolnoki végvár egyéb részeinek a megjelenítését is. A Zagyva-gáton, a Nyáry Lőrinc hídtól a Bástya utcáig tartó szakaszon Bástya-sétány elnevezéssel díszburkolatú sétány épül. A sétány mellvédje az egykori várfalat idéző formában épül meg.

A fejlesztés keretében Múltjelek elnevezéssel a vár látható, meglévő részeit megjelölő, és az idők folyamán elpusztult részeit pedig megjelenítő állomásokat alakítanak ki a helyi és a művésztelepre látogató művészek segítségével. (pl. Budai kapu, Egri kapu, Vízikapu, bástyák, török dzsámi, török kút).

Kapcsolódó fejlesztésként megtörténik a fogadóépület közvetlen környezetének rendbetétele, a Damjanich-park rendezése, benne tematikus VÁR játszótér kialakítása.

 Új korlátokkal és a kandeláberek cseréjével megújul a Nyáry Lőrinc híd. A hídfő mellett kerékpáros megállóhelyet, a Zagyva jobb oldalán, a fogadóépülettel szemben parkolót alakítanak ki.

A projekt várható befejezése 2019. év vége.

(info.szolnok.hu)