Az interneten volt szerencsém olvasni, hogy Szolnokon, a lebontott tüdőkórház gondosan telepített arborétumát a “gonosz” városvezetés az utolsó fáig kivágatja…

Ebből egyetlen szó sem igaz – tudtuk meg a felújítási munkákkal megbízott cég vezetőjétől, Lits Lászlótól. A valós helyzetet fölmérendő szerdán ott járt a területen Szalay Ferenc polgármester és a térség városi képviselője, Tóta Áron is.

– A város nagyjából egymillió kétszázezer négyzetméternyi zöld területet gondoz, ennek válik majd részévé a gondos rendezés, telepítés után az egykori tüdőkórház arborétuma. Szó sincs tehát a kiirtásról vagy valami ehhez hasonló szörnyűségről, mint ahogy azt egyesek terjesztik érthetetlen módon, hanem éppen ellenkezőleg – mondta portálunknak Szolnok polgármestere. – A park értékes növényállománya megmarad, a gyomirtást és beteg fák egy részének eltávolítását már elvégezték, a fák pótlásához, a fasorok fölújításához majd tavasszal fognak hozzá – fogalmazott Szalay Ferenc.

Most egyébként még géppel sem lehet mindenhol hozzáférni a területhez, nagy a sár. Kiderült, hogy szabadidőpark lesz az év végére ott, benne játszótér, amit akár tizennégy éves korig is használhatnak majd a gyerekek, futókör, két esőbeálló és egy méretesebb épület, amiben kávézó, vécék és raktár kap helyet. A sétautakat is rendbe teszik, újakat is kialakítanak, amint az idő engedi. Mindehhez köztéri világítás, többféle utcabútor is “települ”.

Az 555 milliós Zöld város támogatással megvalósuló parknak nincs köze az életveszélyessé vált tüdőkórház helyén megépülő lakóövezetnek. Az építésre szánt telkek nagyobb része már licit útján elkelt, ebből már 300 milliós bevétele van a városnak, míg a maradék terület meghirdetés után tavasszal kerül “kalapács” alá.

A terület városi képviselője, Tóta Áron értelmetlennek nevezte a nyilvánvalóan gerjesztett hamis híreket. Mint mondta, szívesebben foglalkozik azzal, hogy hamarosan használatba veheti majd a környék és a város az új parkot.

hz