A Szolnoki Városfejlesztő Nonprofit Zrt. tervpályázatot hirdetett 2018. január 30-án „Mesélő utcanévtáblák Szolnokon” címmel, azzal a céllal, hogy a Belváros különleges, Szolnok történelmét idéző utcanévtáblákat kapjon.

Sokszor megcsodáljuk az ötvös művészet remekeit, a tűzzománcot. Szívesen hordunk tűzzománc ékszereket is, melyek különleges és egyedi szemet gyönyörködtető remek művek. Mióta is ismerjük magát a tűzzománc készítését? A zománc története az ötvösművészet történetével szorosan összefügg. A fémtárgyak felületének zománccal való bevonása nagyon régi eljárás. Az ókori Kelet népei már az i.e. 4400-as évektől ismerték a megolvasztott üveganyagot. A legrégebbi emlék az i.e. 25. századból, Egyiptomból származik: Az ókori görögök az egyiptomiaktól vették át a zománcozás technikáját, melyet továbbfejlesztettek és önálló eljárásokkal gazdagítottak. A Római Birodalomban főképp a kelta őslakosságú provinciákban jelent meg a zománcművészet az 1. század végén, virágzása a 2. század második felétől a 3. századig tartott. Tehát a tűzzománc sok ezer éves technika és rendkívül időtálló.

A Szolnoki Városfejlesztő Nonprofit Zrt. tervpályázatot hirdetett „Mesélő utcanévtáblák Szolnokon” címmel, azzal a céllal, hogy a Belváros különleges, Szolnok történelmét idéző utcanévtáblákat kapjon. Ma, ha végig sétálunk a Szapáry utcán, betérünk a Sóház utcába, vagy a Tisza parkba tartunk, hogy csak néhányat említsek közülük, szembejön velünk Szolnok város történelme. Túl azon, hogy lenyűgözően szépségesek a tűzzománc utcanévtáblák, megállva előttük, megérinti érzékeny lelkünket a múlt. Az Óvoda utcai táblát nézve, vajon eszünkbe jut-e, hogy hány kisgyerek járt ebbe az óvodába, akik ma már felnőttek, és bizonyára sokuk a saját kicsinyét viszi épp oda abba, ahol Ő is boldog gyermekkent játszadozott? Ki emlékszik már arra, hogy a Tisza park helyén, volt idő, mikor csirkepiac volt, a Magyar utcában sörfőzde, a Szigligeti utcában pedig török fürdő?  Aki végig sétál a Táncsics Mihály úton és látja az utcatáblát, annak eszébe jut-e, hogy ebben az utcában 1912. óta áll a Szigligeti Színház, a város színházrajongó közönsége nagy örömére?

A tűzzománc utcanévtáblák a múltról, az itt elő emberek életéről, mindennapjainkról mesélnek. Őrizzük együtt értékeinket és adjuk tovább gyermekeinknek történelmünket!