Elkezdődött Szolnokon a EYBL nemzetközi utánpótlás kosárlabda liga második csoportköre. A helyi Kosárlabda Akadémia U18-as csapata a 20 évesek mezőnyében versenyez, így kőkemény meccsekre számíthatnak az erős tornán Honti Viktor fiai.

Első ellenfélként az első körben négy vereséget szenvedő cseh Prostejovval találkozott a házigazda, ám ez a csapat már nem az volt, mely a kolozsvári körben mindenkitől kikapott. Erősítettek ugyanis a csehek, s ennek az első perctől bizonyítékát is adták. Remekül játszottak ugyanis, különösen az átmeneti játékokban érezték magukat otthon.

Persze az akadémistákat sem kellett félteni, bár rendre két-három évvel idősebb ellenféllel találták magukat szembe Pallaiék, állták a sarat. Remek volt az iram, s ez az első negyedben a cseheknek kedvezett inkább, akik elképesztően dobták a triplákat, különösen Juraj Palenik volt elemében, hihetetlenül érezte ezen az estén a gyűrűt. Vezérletével hat pontos előnyre tettek szert az első szünetig a vendégek.

A folytatásban kicsit nagyobb sebességre kapcsolt a Szolnok, Orbán Bendegúz és az ezen az estén is tarthatatlan Pallai Tamás vezérletével utolérte ellenfelét az Akadémia. Remek mérkőzés kerekedett az összecsapásból, a jobb helyzetkihasználás miatt vezetett két ponttal a Prostejov a nagyszünetben.

Fordulás után is elsősorban fizikálisan próbálta legyőzni ellenfelét a Prostejov, ami érthető próblkozás volt az idősebb csapattól. Ám a szolnokiak erőnléte a legjobbak közé tartozik idehaza, így őket sem kellett félteni. Pallai elképesztő formában kosarazott, s Gilszki Erik is kezdte belőni a gyűrűt. Ennek ellenére a csehek védekeztek valamivel jobban a harmadik negyedben, így az utolsó tíz perc előtt ők álltak közelebb a győzelemhez.

Az utolsó negyedben aztán nagyot fordult a világ. Az addig erősebbnek, gyorsabban tűnő cseheket egészen egyszerűen bedarálta a Szolnok. Jó volt látni, hogy egy magyar csapat erőnlétben tudta felülmúlni cseh ellenfelét, márpedig ezen az estén ez történt. Pallai Tamás, Gilszki Erik és Orbán Bendegúz mellett Ficsór Bence is kellemes meglepetést okozott pontjaival. Mivel a Prostejov továbbra is elsősorban Palenik kosaraira épített (11 triplakisérletéből nyolcat bedobott!), ez kissé egyoldalúvá tette játékukat, s ez már nem volt elegendő a sikerhez. Pallaiék átszáguldottak a cseheken az utolsó negyedben, így teljesen megérdemelten nyerte meg első meccsét a tornán. Szombaton délelőtt 10 óra 50-től a Kolozsvár csapata lesz Honti Viktor fiainak ellenfele.

Honti Viktor: Igazán remek iramú, jó meccset játszottunk, örülök, hogy többen is hozzá tudtak tenni a sikerhez. Ezen a tornán az a legfőbb célunk, hogy találjunk vissza a saját utunkra, melyet a diákolimpiai győzelem után mintha kicsit elveszítettünk volna. Azt gondolom, ezen az estén megtettük az első nagyon fontos lépéseket, egy erős, kiváló, nálunk idősebb csapatot vertünk meg, ami komoly fegyvertény!

Szolnoki Kosárlabda Akadémia – BCM Orli Prostejov 98-88 (18-24, 29-25, 16-19, 35-20)

SZOLNOK: Várbíró 8, Pallai 35/6, Gilszki 21/9, Verba 1, Arabo 2. Csere: Csák 1, Csornai B. 2, Csornai Cs., Bella 5, Orbán 15/6, Ficsór 8. Edző: Honti Viktor