Fotó: facebook

Újabb bizonyítékát adta a baloldallal szövetkező, szélkakas Jobbik annak, hogy a pénzért és a hatalomért mindenre képes. Szerdán Szolnokon a Damjanich uszoda helyén az MSZP-vel közösen tüntettek, s hallgatták a szónokot, aki szerint Szalay Ferenc a hibás az uszoda bezárásáért. Nem volt azért olyan régen, amikor a Jobbik szolnoki képviselői még a városért dolgoztak, s éppen az uszoda ügyében egy közleményt adtak ki.

„A Damjanich uszoda kényszerű bezárása minden szolnoki polgár számára fájdalmas döntés, de ennek a lépésnek a bekövetkezéséért egyértelműen a Gyurcsány-kormányt, valamint az MSZP-t terheli a felelősség …

… Sajnálatos, hogy a nagyobbik kormánypárt (ez akkor az MSZP volt – a szerk.) egyes szolnoki önkormányzati képviselői politikai indíttatásból gerjesztik a jobboldali városvezetés elleni közhangulatot az uszodaügy kapcsán, hiszen a „Dami” kérdése nem silányulhat erkölcstelen politikai játszmák eszközévé.”

Nos, ennyit értek az akkori szavak. Már csak az a kérdés, hogy azóta a pénzért, vagy a hatalomért való sóvárgás vette el inkább a Jobbik eszét?

A Jobbik teljes közleménye:

„A Damjanich uszoda kényszerű bezárása minden szolnoki polgár számára fájdalmas döntés, de ennek a lépésnek a bekövetkezéséért egyértelműen a Gyurcsány-kormányt, valamint az MSZP-t terheli a felelősség. 

Sajnálatos, hogy a nagyobbik kormánypárt egyes szolnoki önkormányzati képviselői politikai indíttatásból gerjesztik a jobboldali városvezetés elleni közhangulatot az uszodaügy kapcsán, hiszen a „Dami” kérdése nem silányulhat erkölcstelen politikai játszmák eszközévé.

Az MSZP-s hátterű (elnök: dr.Szegedi Károly) Damjanich Uszodáért Egyesületnek tudnia kell, hogy 

– a Gyurcsány-kormány egyértelműen politikai döntésként utasította el a fideszes szolnoki városvezető jogszabály-módosítási javaslatát a vízforgató nélküli medencék 2008. december 31-ig történő üzemeltethetőségét illetően azzal az ürüggyel, hogy ez a „Kormány jogalkotási hitelét jelentősen rontaná”

– a fentiekből következik, hogy a Damjanich uszoda további működését a kormány tette lehetetlenné

– a 8,7 milliárd forint kötvény-kibocsátási bevételről beszélni (az uszoda kapcsán) felelőtlenség és botorság, hiszen ezt a kérdést majd csak a júniusi közgyűlés fogja tárgyalni, ráadásul az ominózus bevétel majdani felhasználása komoly szakmai előkészítést és döntést igényel

– felmerül a gyanú, hogy az MSZP kampánykérdésként kezelte a Damjanich uszoda kérdését 2006-ban, hiszen közvetlenül az országgyűlési választások előtt írták ki az uszodára vonatkozó pályázatot, valamint érdekes egybeesésként a pályázat elbírálására pedig az önkormányzati választás előtt került sor

– a pályáztatás költségei 25 millió forintot tettek ki, holott nyilvánvaló volt, hogy ez ablakon kidobott pénz, mivel pályáztatás és pályázat volt, csak épp a megvalósításhoz szükséges 2-3 milliárd nem állt rendelkezésre. Ez egyértelmű kampányfogás, szavazatnövelési céllal

– nem törvénytelen, de nem is etikus, hogy olyan MSZP-s önkormányzati képviselő gerjeszti a közhangulatot uszoda-ügyben a városvezetés ellen, aki közel félmillió forintot vett fel a pályázatot elbíráló bizottság tagjaként (az uszodáBÓL, és nem az uszodáÉRT tipikus esete)

A Jobbik Magyarországért Mozgalom véleménye szerint a Damjanich uszoda bezárás kapcsán felmerülő kormányfelelősséget bizonyítja, hogy Szalay Ferenc fideszes országgyűlési képviselőként a költségvetési vitában 2002 és 2006 között évről évre módosító indítványt nyújtott be (1,3 – 1,5 milliárd forintra vonatkozóan) a szolnoki uszodák működését biztosítandó, de indítványait a kormánytöbbség rendre leszavazta.

A Jobbik szerint a Szolnokiak Szolnokért Egyesület által a média elé tárt javaslat (a D. uszoda ne közfürdőként üzemeljen, hanem zártkörű egyesület vegye át az üzemeltetést) jó szándékú, de ennek mind a jogi, mind az anyagi hátterét meg kell vizsgálni, hiszen kik fogják majd ezt (ebben az esetben) finanszírozni és miből, valamint kik lesznek jogosultak az uszoda látogatására?

A Jobbik Magyarországért Mozgalom szerint a Damjanich uszoda kérdése nem silányulhat politikai csatározások eszközévé, és a politikusoknak és a civil szervezeteknek szakmai megoldást kell keresniük az optimális megoldás érdekében a törvények és jogszabályok maximális figyelembe vételével.

A Jobbik nem fogadja el azt a gyakran elhangzó érvelést, hogy az 1998 és 2002 között regnáló városvezetés (Szalay Ferenc polgármester) miért nem lépett a Damjanich uszoda érdekében „érdemben”? Ez a vád alaptalan azon oknál fogva, hogy az akkori 28 képviselőből 14 MSZP-s képviselő volt a város közgyűlésében, és a polgármester önmagában csak esetenkénti 7 millió forintnyi összeg sorsa fölött diszponált, míg a nagyobb összegekről a bizottságok és a közgyűlés döntöttek.”