Az első helyen jutott be az országos döntőbe a Szolnoki Kosárlabda Akadémia junior csapata, miután ma egy rendkívül fizikális mérkőzésen legyőzte a Vasas Akadémiát.

Fiú junior bajnokság, felsőházi rájátszás

Szolnoki Kosárlabda Akadémia – Vasas Akadémia 77-63 (18-20, 19-15, 19-19, 21-9)

SZOLNOK: Várbíró 9, Pallai 29/9, Ficsór 5/3, Csornai B. 4, Arabo 4. Csere: Csák, Orbán 21/12, Verba 5/3, Csomós, Bella. Edző: Honti Viktor

A Vasas kellemetlen játékstílusával a Pasaréten már megismerkedhettek a szolnokiak, a budai pályán nem is tudtak győzni Pallaiék. A fővárosiak kőkemény védekezése, erős fizikuma mindenkit nehéz feladat elé állít, ennek megfelelően várható volt, hogy a szintén jól védekező Tisza-partiak elleni csatában az fog dönteni, hogy ki hibázik kevesebbet támadásban. Honti Viktor dolgát nehezítette, hogy egyik legjobbja, Gilszki Erik sérülése miatt nem játszhatott.

A mérkőzés elejétől mindkét csapat különösen odafigyelt arra, hogy ne engedjen könnyű kosarakat a másiknak, így aztán elsősorban remek védekezést láthattunk, mintsem sikeres támadásokat. Szolnoki oldalon Pallai Tamás igyekezett átvállalni a pontszerzést, ám addig érdemi változás nem történt a játékban, amíg nem akadtak társai ebben saját csapatában. A Vasas Bartha Ákos centerjátékára építhetett, sajnos őt nem igazán tudta semlegesíteni Arabo. Honti Viktor cserékkel kereste folyamatosan a legjobb összeállítást, ám a támadójátékban a pontosságot először a vendégek találták meg, s a negyed végén gyors kosarakkal átvették a vezetés (18-20).

A második játékrészben is minden támadásnak és védekezésnek jelentősége volt, a legapróbb hiba azonnal pontot szült a másik oldalon. Mivel keveset hibáztak a csapatok, egy rendkívül kemény, lüktető, de talán kevésbé látványos első félidőt láthattak a nézők. A második tíz percben ellenállhatatlanul kosarazó Pallai Tamás vezetésével (19 pontig jutott az első félidőben) a Szolnok visszavette a vezetést (37-35).

A Vasas mintha bent ragadt volna az öltözőben a nagyszünetben, ugyanis három percig nem tudtak a gyűrűbe találni, amit ki is használt a Szolnok (46-35). A fővárosiak időkérés után rendezték a sorokat, s a negyed végére újra utolérték Csornaiékat (56-54).

A záró negyedben érdekes módon fizikailag tudták bedarálni a vendégeket. Védekezésben sikerült megállítani az egy-egyeket, az ellenfél palánkja alatt pedig Pallai Tamás mellett Orbán Bendegúz is megtalálta a gyűrűhöz vezető utat, különösen a triplái hatottak demoralizálóan a vendégekre.

A végjátékban az addig látott legnagyobb különbségűre nőtt a győzelem, ami azt jelentette, hogy az utolsó forduló eredményétől függetlenül az alapszakasz megnyerése után a felsőházi rájátszásban is a legjobb lett a Szolnoki Akadémia.Honti Viktor:Nagyon brusztos, fizikális mérkőzést játszottunk. Nem volt tétmeccs, hiszen a döntős szereplés már mindkét csapatnak biztos volt, ennek ellenére izgalmas rangadó kerekedett belőle. Az első félidőben nem igazán tudtunk alkalmazkodni a Vasas játékához, ám a fordulás után ráéreztünk erre, s képesek voltunk a párharcokat is megnyerni. Gratulálok a fiúknak, hiszen az alapszakasz után a rájátszásban is remekül szerepeltek, s az első helyen végeztek. Azonban ennél is fontosabbnak tartom, hogy több játékosunk előbbre lépett technikailag és fizikailag, sőt, a válogatottban is felfigyeltek többekre, ez pedig óriási dolog!