Tovább szépülhet a város. Szolnok önkormányzata 2019. februári ülésén döntött a „Tiszta Szolnokért” program megvalósításáról, melynek célja, hogy ösztönözze a helyi lakóközösségeket a közvetlen és tágabb környezetük tisztántartására, a szennyezésének megelőzésére, valamint szépítésére, gondozására. A részletekről Fejér Andor alpolgármester és Molnár Iván önkormányzati képviselő tartott sajtótájékoztatót csütörtökön.

Együttműködésre hívjuk városunk polgárait, akik maguk is tenni szeretnének lakókörnyezetük szépítésért – fogalmazott Fejér Andor, aki elmondta azt is, hogy ebben az évben már márciusban elfogyott az a 15 millió forintos keret, amelyet a város az illegális hulladéklerakók felszámolására szán. Fontos Szolnok tisztasága, a szép környezet, azonban az önkormányzat erőfeszítései önmagukban kevesek, a cél eléréséhez szükséges a lakosság együttműködése is.

Molnár Iván önkormányzati képviselő a részletekről szólva elmondta: a Tiszta Szolnokért program keretében pályázatot nyújthatnak be szolnoki lakosok vagy szolnoki lakóközösségek, ha vállalják, hogy az ingatlanukat és az előtte lévő közterületet folyamatosan, tisztán és rendezetten tartják. Pályázatot benyújtani az alábbi kategóriákban lehet:

1. családi ház,

2. lakóközösségek:

a) 2-9 lakásból álló lakóközösség,

b) 10-50 lakásból álló lakóközösség,

c) 50 lakásnál több lakásból álló lakóközösség.

Lakóközösségen több lakást, lakóingatlant érintő együttműködést értendő, amely lehetővé teszi akár egy társasházon belüli kisebb közösségek, vagy akár egész utca, vagy városrész részvételét.

Amint azt Molnár Iván elmondta, az értékelés fő szempontja: a pályázó ingatlana, az azon található épület, kiemelten annak homlokzata, valamint kert, udvar, balkon; lakóközösségek esetében előkert, belső udvar valamint közös helyiségek (lift, előtér, folyosók, stb.) és az előtte lévő közterület folyamatos tisztasága és rendezettsége, valamint harmonikus, esztétikus illeszkedése a környezetébe.

A nyertes pályázatok tárgyjutalomban részesülnek:

1. családi házas kategóriában 10 nyertes pályázó részére pályázónként 100.000 Ft,

2. lakóközösségek kategóriában:

a) 2-9 lakásból álló lakóközösségnél: 5 nyertes pályázó részére pályázónként 200.000 Ft,

b) 10-50 lakásból álló lakóközösségnél: 3 nyertes pályázó részére pályázónként 400.000 Ft,

c) 50 lakásnál több lakásból álló lakóközösségnél: 3 nyertes pályázó részére pályázónként 600.000 Ft

összegben „Tiszta Szolnokért” 2019. év emlékplakettet és tárgyjutalmat (így különösen dísznövényeket, kerti eszközöket, illetve a közterület szépítését szolgáló utcabútort, pl. padot, hulladékgyűjtő edényt) kapnak.

Pályázatot benyújtani 2019. április 1. napjától 2019. június 30. napjáig lehet.

A Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottsága a pályázatokról a 2019. szeptemberi ülésén hozza meg.

A pályázat részletei az info.szolnok.hu honlapon elérhetőek.

szolnok.hu