Kissé furának tűnhet a cím, de valójában fedi a valóságot. Szolnokon ugyanis azért találkoztak pénteken fiatalok és néhány felnőtt, hogy előbbiek helyzetéről, lehetőségeiről tanácskozzanak.

Kállai Mária országgyűlési képviselő-asszony is ott volt és köszöntőjében a fiatalok alkotókedvét, tehetségét, szorgalmát említette, de nem kevésbé fontosnak tartva a tudásszomjat, aminek kielégítésével mindannyiunk jövőjét teszik könnyebbé. Szalay Ferenc, a házigazda város polgármestere azt üzente a jelenlévőkön keresztül Szolnok és környéke fiataljainak, hogy bátran vágjanak neki nagyobb utaknak, hogy tudásukat gyarapítsák, de aztán jöjjenek haza és szülőhelyükön kamatoztassák mindenki számára ezt a tudást.

Illés Boglárka ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkár érdekes számadatokkal ismertette meg a tanácskozó diákokat, tanárokat. Kétmilliónyian vannak ma az országban a 15-29 év közöttiek, de ha a tíz éveseket is ideszámoljuk, akkor már a teljes népesség 24 százaléka ifjú, vagyis fiatal. Beszédes, hogy közöttük már hetvenhárom százaléknyi az idegen nyelvet beszélő, bár sokuk erről nem szerez “papírt”.

A korosztály tíz százaléka viszont munkanélküli, bár ez lényegesen javult az elmúlt években. Illés Boglárka többek között a bölcsőde fejlesztési terveket említette, mert bár létezik a Gyed, a CSED és a GYES is, de a fiatal nők szülés után – éppen önállósodásuk miatt – munkajövedelemmel szeretnének hozzájárulni a családi költségvetéshez. Az új bölcsődék építése ebben segít. A családi pótlék összekötése az iskoláskorúak nem kívánt hiányzásával hasznosan jobbította a helyzetet.

Az állam figyel a tehetségekre, ötleteik támogatására tavaly már hárommilliárd forint jutott.

***

Szolnokról indult a fiatalkorúak ingyenes oltása a méhnyakrák ellen, tizenéves már a mindennapos testnevelés program, mindkettő országosan is alkalmazottá vált. Az ingyenes tankönyvellátást már a középiskolákra is kiterjesztették. A Szolnok hazavár program havi támogatásban részesíti az a felsőoktatásban tanulót, aki diplomája megszerzése után visszatér Szolnokra, itt vállal munkát. Segíti a város az első lakáshoz jutókat, ebben az esetben a házaspár egyik tagjának fiatalabbnak kell lennie harmincöt évnél. Vásárlás esetén ugyancsak készpénzhez juthat a fiatal, nemrég emelték föl a megvehető ingatlan árának felső határát 15 millió forintra. Kedvezményes hitelre is van mód, amihez 400 ezertől 500 ezer forintig vissza nem térítendő összeg kapható.