Tavaly ősszel harminckilenc füstérzékelőt adtak át a megye tűzoltóparancsnokai rászoruló családoknak karitatív szervezetek közreműködésével a „Ne gyújtsa! Gyűjtse szelektíven!” kampány keretében. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szervezésében megvalósuló program folytatásaként idén tavasszal újabb füstérzékelőket adhattak át a szakemberek.

Otthonunk biztonságáért már néhány ezer forintos befektetéssel rengeteget tehetünk, hiszen egy jó minőségű füstérzékelő nagyjából ennyibe kerül. Ezért a csekély összegért tíz évig biztosított életünk és vagyontárgyaink épsége. A tűz kialakulásának kezdeti szakaszában füst képződik, egy ilyen eszköz pedig 85 decibel erősségű, sípoló hanggal figyelmezteti a bent tartózkodókat a veszélyre. Így az embereknek lehetőségük van arra, hogy sértetlenül kimeneküljenek az épületből, vagy – testi épségük megóvása mellett – eloltsák a kezdeti stádiumban lévő tüzet.

A tavalyi program sikerén felbuzdulva idén újabb füstérzékelőket oszthatott ki a katasztrófavédelem. Megyénkben összesen négy ilyen készüléket osztottak ki, ebből három Jászberénybe, egy pedig Tószegre került. Szabó Szabolcs Gábor tű. alezredes és Dékány László tű. alezredes, a jászberényi és a szolnoki hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnokai a kedvezményezettek részére tájékoztatást nyújtottak a készülékek használatával kapcsolatban, illetve a felszerelésükben is segítséget nyújtottak” – tájékoztatott Németh Ádám tű. főtörzsőrmester a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.