Megnyitotta kapuit a XXI. Szolnoki Utazás Kiállítás az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban, ahol a számos látnivaló mellett hagyományőrző lakodalom is szerepel a programok között. Az esemény történetében első alkalommal jelenik meg idén a szolnoki önkormányzat egyedi standdal, de Szentendrére és a Tisza-tóra is külön figyelem hárul jövő hét végén.

Ebben az évben Szentendre a rendezvény díszvendége. A város látványosságaival ismerkedve gasztronómiai ínyencségeket – például szentendrei kekszet – is megkóstolhatunk. A kiállítás kiemelt attrakciója a Tisza-tó, a térséghez kapcsolódóan a csütörtöki szakmai napon konferenciát is szerveztek az Agórában.

A rendezvényen ötven kiállító mutatja be látnivalóit az érdeklődőknek: tizenhárom kistérségi település, gyógyüdülőhelyek, hegyvidéki és balatoni programok, valamint külföldi utazási ajánlatok is szerepelnek a kínálatban.

Verseghi-Nagy Miklós a megnyitó ünnepségen elmondta, hogy bár a képzőművészet városaként ismert településre igen sokan látogatnak, folyamatosan építik Szentendre arculatát, és a látogatók számának növekedésén dolgoznak.

Szolnok turisztikai szempontból emelkedő pályán van, ennek alapját olyan komoly turisztikai desztinációk vetették meg, mint a Sörárium vagy a RepTár. Jelenleg zajló fejlesztéseink közül több olyan is van – például az egykori várkerület fejlesztése, a Tiszaligeti és a Máv strandok felújítása -, amelyek még vonzóbbá teszik turisztikailag a megyeszékhelyet.

Az 1998-ban egy Turisztikai Konferenciával és néhány kiállítóval indult rendezvény mára igazi „közönségsiker” lett, hiszen évről-évre egyre több kiállítót és látogatót tudhat maga mögött. Az ingyenesen látogatható kiállításon belföldi és külföldi utazási ajánlatokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, ahol kézművesek és helyi termelők is bemutatják termékeiket. A rendezvényt egész napos szórakoztató programok kísérik az Agóra előtti téren felállított színpadon, továbbá a nagyközönség részese lehet akár egy hagyományőrző lakodalomnak is.

Mivel napjainkban a fővároson kívül csupán 5 városban rendeznek jelenleg turisztikai kiállítást – melyek közül a szolnoki az egyik legrangosabb -, így a megyeszékhely számára különösen fontos, hogy többek között ezen a rendezvényen is meg tudja mutatni értékeit. Szolnok igényesen kialakított, egyedi standdal jelenik meg, ahol a fesztiválokról, gasztronómiai- és kulturális rendezvényekről, valamint a szabadidő aktív eltöltésének lehetőségeiről kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők.

A város nyereményjátékkal is készül, melynek köszönhetően egy szerencsekerék pörgetésével értékes ajándékokat nyerhetnek a kiállításra érkezők, és a kuriózumnak számító szolnoki habos islert is megkóstolhatják. Egy szelfi pont kialakításával a páratlan Holt-Tisza is megelevenedik a látogatók előtt, akik egy valódi kajakba ülve akár fotót is készíthetnek magukról.

A rendezvényen a megyeszékhely társkiállítójaként a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatósága is bemutatkozik.