A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint legfőbb ideje, hogy az Európai Unió (EU) bürokráciája szakítson eddigi, “súlyos következményekkel járó” migrációs politikájával, és megelőzhető legyen a tömeges illegális migráció, teljesíthetőek legyenek az emberek biztonsági elvárásai.

Bakondi György vasárnap az M1 aktuális csatornán úgy fogalmazott: nem működik hatékonyan a dzsihadisták kiszűrése például Görögországban, hiszen úgy tűnik, hogy egy olyan ember, aki az Iszlám Állam terrorszervezet tagja volt és a gyanú szerint terrorcselekményekben vett részt, politikai menedékjogot, névtelen bankkártyát kapott, ráadásul utazhatott is Európában.

A görögországi “migránskaravánnal” kapcsolatos kérdésre azt mondta: a rendőrség erőt alkalmazva szétzilálta az indulni készülő csoportot. Közölte: szeretnék tudni, kik a szervezők, mivel az eset “rokon vonást mutat” az amerikai-mexikói határon történtekkel. Hozzátette: jóval korábban már információkat szereztek európai titkosszolgálatok a készülődésről.

Bakondi Györgyöt kérdezték arról is, hogy Líbiában a harcok eszkalálódása esetleg újabb menekültek megindulásához vezethet, erre úgy reagált: előfordulhat, hogy ellehetetlenül a parti őrséggel kialakított együttműködés, és a zavaros helyzetet kihasználva többen indulnak útnak. Ezért Olaszország, Málta vagy más országok is nehéz helyzetbe kerülhetnek – tette hozzá.