Szolnoki Olaj KK – Pécsi VSK-Veolia 71-66 (22-9, 15-11, 17-27, 17-19)

Felsőház, 1. forduló, 1200 néző
Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok
Játékvezető: Benczur T., Boros T., Balogh Gy.

SZOLNOK: Airington 9/3, Rudner 7/3, Malesevics 16/3, N. Milosevic 4, Andrics 12. Cserék: Frank 3/3, Csák 6/6, Tóth Á. 14.

PÉCS: Pongó 8/6, Taylor 17/9, Csirics 12/3, Budimir 12/12, Horti 3/3. Cserék: Wright 6, Demeter 8/6, Bíró -.

Talán mondani is felesleges, de a jászberényi, peches vereséggel zárult mérkőzésen is szaporodott a szolnoki sérültek száma. A bajnoki címvédő csapatkapitányát, kulcsemberét, Vojvoda Dávidot vesztette el másfél-két hétre, így aztán valóban látványosan leszűkült Dragan Aleksic rotációs lehetősége. A középszakasz első ellenfele, a kiváló formában lévő Pécs ellen ez bizony cseppet sem tűnt megnyugtatónak.

Jobban is kezdte a mérkőzést a PVSK, Taylor négy pontjával vezettek, amit a kezdőcsapatban helyet kapó 3×3-as U18-as Európa-bajnok, Frank Áron kompenzált egy triplával. Sőt, három gyors kosárral a szolnokiak időkérésre késztették Csirke Ferencet (10-4).

Az Olaj sikeresen állította meg a pécsi gyorsindításokat, előzetesen erre is hívta fel a figyelmet Aleksic mester. Ebben nagy szerepe volt a lehetőséggel remekül élő fiataloknak, Rudnernek és Franknak, akik egyáltalán nem voltak megilletődve. Ugyan bőséggel akadt hiba a szolnoki támadásokban, de a negyed utolsó harmadára így is 10 pont fölé nőtt a hazai előny (17-6). Annak ellenére is magabiztos volt a hazaiak előnye, hogy helyenként túlságosan siettették a támadások befejezését, amit aztán rendre kimaradt dobások, rossz megoldások követtek. Az első negyedben hét eladott labdáig jutott a házigazda, ami a vezetés ellenére is soknak tűnt.

A pécsi kosárcsendet Bíró szakította meg a negyed utolsó támadásánál, ezzel együtt tekintélyesnek mondható előnyt szerzett az Olaj az első szünetig (22-9).

Két Andric-kosárral indult a második negyed, Csirke Ferenc láthatóan nem volt elégedett csapatának hozzáállásával. Ehhez persze az is kellett, hogy az Olaj szakvezetője, Dragan Aleksic meglepte kollégáját a zónavédekezés és az emberfogás váltogatásával. Különösen előbbivel nem tudtak mit kezdeni a vendégek. Az első két Andric-centerezés után némileg megtorpant a szolnokiak támadójátéka, s talán a pécsiek is szigorítani tudtak védekezésükön. Ám mivel a pécsiek rosszul céloztak, büntetőket is hibáztak, így nem tudtak csökkenteni a különbségen, s 14 percnyi játék után 28-13-ra vezetett a négy kulcsemberét is nélkülöző házigazda.

Fontos volt, hogy a két nehéztüzér, Vojvoda és Benke nélkül a gyűrű alatt igyekezett pótolni a kieső pontokat a Szolnok, Tóth Ádámot és Luksa Andricot nem is tudták megfogni az első félidőben a pécsiek. A vendégektől egyedül Ciric volt dicsérhető, a veterán szerb játékos gyakorlatilag egyedül vitte a hátán csapatát.

A negyed hajrájához érve Csirke Ferenc talán elirigyelte a szolnoki zónás sikereket, ugyanis zónával próbálta megállítani a hazaiakat. Ez az első három támadásnál sikerült is, mígnem Malasevic talált be távolról., amivel húsz pontra nőtt a szolnoki előny (35-15). Azért azt el kell ismerni, hogy a zóna összességében bejött a pécsieknek, ám a szolnoki térfélen mutatott produkciójuk miatt nem tudtak közelebb férkőzni az Olajhoz (37-20).

A fordulás után nagyot változott a játék képe, vagy inkább úgy fogalmazhatnánk: kevesebbet rontottak a vendégek. Elsősorban a tripladobásokban javultak föl, s percről percre csökkenteni tudták a hátrányukat. A nagyszünet után négy triplát is bevágó Veljko Budimir vezérletével az utolsó tíz perc előtt hét pontra felzárkózott a Pécs, bizony izgalmas utolsó negyed várt a csapatokra.

Ám ezen az estén a fiatalokkal felálló Szolnokot nem lehetett megfogni. Egy 8-0-ás sorozattal gyorsan megléptek a vendégektől, így pillanatok alatt elveszett az előző tíz perc kőkemény munkájának valamennyi előnye. A Pécs ugyan próbálkozott becsülettel, dobtak igen szerencsés kosarakat is, de amint közelebb értek ellenfelükhöz, a bajnoki címvédő azonnal ritmust tudott váltani, s ismét biztonságosabb távolságra kerültek.

A középszakasz első bajnokiját megnyerte tehát a Szolnok, ahol a három fiatal, Rudner, Csák és Frank összesen 16 pontot dobott, mindemellett jól is védekeztek. A megérdemelt siker után most jöhet a kisebb pihenő, a második fordulóban ugyanis szabadnapos lesz a Szolnok. Lehet kúrálni a sérüléseket, majd jön a Falco elleni idegenbeli rangadó a jövőhét közepén.