JP Auto-Jászberényi KSE – Szolnoki Olaj KK 90-82 (25-22, 25-19, 14-26, 26-15)

Felsőházi középszakasz, 4. forduló
Jászberény, Belvárosi Általános Iskola
V.: Benczur T., Ádám J., Balog Gy. (dr. Gincsai J.)

JKSE: Pitts 32/6, Rakics 12/6, Brbaklics 6/3, Alekszandrov 5/3, Pantelics 19/6. Csere: Kerpel-Fronius 11/9, Czirbus 3.

Szolnok: Airington 3/3, Rudner -, Vojvoda 31/21, N. Milosevic 19/9, Andric 15/3. Csere: Malesevics 8, Tóth Á. 6, Frank -.

Pár hete az alapszakasz utolsó fordulójában egy szerencsés kosárral a Jászberény nyerte hazai pályán a címvédő Szolnok elleni bajnokit, letaszítva ezzel Dragan Aleksic csapatát az első helyről. A példátlan sérüléshullámmal küszködő Tisza-partiaknál ezúttal legalább Vojvoda Dávid már tudta vállalni a játékot, így is két válogatott ember, Kovács Péter és Benke Szilárd nélkül szállt szembe az idény meglepetéscsapatával, a JKSE-vel az Aleksic-legénység.

Jobban kezdtek a vendégek, akik február vége óta nem nyertek idegenben bajnokit. Airington és Vojvoda vezérletével egész jól játszottak a pirosmezesek, Vojvoda triplájával már 10-18-ra vezettek a hetedik percben. Innentől viszont hatalmas fordulat történt, a berényiek szigorítottak védekezésükön, s egy 15-2-es rohanással 25-22-re már ők vezettek a negyed végén. A második játékrészben öt gyors hazai ponttal már 20-2-esre hízott a hazai sorozat, a szolnokiak láthatóan idegesek lettek a sok kimaradt dobástól, valamint a helyenként durvának tűnő berényi védekezéstől. A hosszú szolnoki kosárcsendet végül Nemanja Milosevic törte meg büntetőből (30-24).

Az Olaj zónavédekezéssel próbálta megállítani a berényieket, Kerpel-Fronius egy üres triplával jelezte: neki tetszik ez a játék. Könnyítette a hazaiak dolgát, hogy irányítójuk, Pitts egészen remek napot fogott ki, megállíthatatlan volt az első félidőben, neki köszönhetően a negyed felére tíz pontosra nőtt a berényi fór (35-25). 

A szolnoki támadójátékról mindent elmond, hogy a második negyed első öt percében csak büntetőből tudtak betalálni Andricék. Tóth Ádám szerezte nagy birkózás után az első mezőnykosarat csapatának, de továbbra sem tudott közelebb kerülni ellenfeléhez az Olaj (43-32).

Kezdett kicsit éledezni a szolnoki támadójáték, Milosevic után Vojvoda szerzett egy duplát, sőt, Malasevic is beszállt a pontgyártásba, időt is kért két perccel a nagyszünet előtt Nikola Lazic (43-36). Az eligazítás után Miljan Rakic dobott szép kettest, a túloldalon viszont Milosevic kintről talált be, így tovább csökkent a hazai előny (45-39). A negyed aztán Rakic triplájával zárult, így 50-41-es berényi vezetéssel vonultak öltözőbe a csapatok.

A harmadik negyedet a Szolnok kezdte jobban, egy 2-7-es sorozattal négy pontra felzárkóztak a vendégek (52-48). Nagy kérdés volt a folytatást illetően, hogy miként bírja majd erővel az addig gyakorlatilag pihenő nélkül pályán lévő Pantelic-Aleksandrov duó. Előtt Aleksandrov kapta meg pihenőt, igaz kényszerből, mivel beütötte a negyedik faultját. A negyed feléhez érkezve Vojvoda triplája volt pontos, Lazic mester 54-53-nál ki is kérte gyorsan az idejét.

Faultproblémák vendégoldalon is akadtak, Airington is beütötte a negyedik hibáját, így ő is a padon találta magát. Kerpel-Fronius és Vojvoda Dávid triplabárbaja után továbbra is egészen szoros volt az állás, aztán berényi oldalon Pitts kihagyta a távolit, Vojvoda pedig jó kilenc méterről bedobta, így  hosszú idő után újra vezetett az Olaj (59-61).

Aztán a meccsen az Olaj került előbb nehéz helyzetbe, ugyanis sportszerűtlen faultot vétett, s mivel volt már neki egy, így kiállították a 28. percben. Végül az eddig szinte megállás nélkül reklamáló Pantelic is kapott egy technikait. A szituációból a Berény jött ki jobban, ugyanis a berényiek szerb centere egy büntetőt és egy triplát dobott be. Igen ám, Vojvoda Dávid igazi csapatkapitányhoz méltóan óriásit játszott, s öt gyors ponttal állt nemes bosszút.  Ezzel az utolsó negyed előtt a szolnokiak álltak közelebb a győzelemhez (64-67).

Rakic büntetőire az Olaj egyszem centere, Luksa Andric felet egy sikeres középtávolival. Ha már Pitts hét triplakísérletéből hetet kihagyott, valakinek át kellett venni a szerepét, így Pantelic második hármasával egyenlített a Jászberény (69-69). Sőt, Czirbus kosarával újra a hazaiaknál volt az előny. Megvolt a lehetősége a Berénynek az előny növelésére is, ám Rakic üres helyzetben hibázott a triplavonal mögül, a lepattanó labdával pedig Malasevic rohant végig a pályán, s egyenlített ki (71-71).

Nagyot harcolt mindkét csapat, óriási akarattal vetették magukat a labda után a játékosok, ez az akarat a mérkőzésben ebben az időszakában nem párosult jó játékkal, ellenben idegeskedéssel annál inkább. Ebből az Olaj jött ki rosszabbul, elég csak Tóth Ádám kiállítására gondolni, de Andric is nehezen tudta magát fékezni, mikor sportszerűtlennek ítélték egy szabálytalanságát. A szolnoki idegeskedésre Vojvoda igyekezett pontot tenni egy triplával, de Rakic azonnal egy hasonlóval felelt. Négy perccel a vége előtt ezzel egyetlen pontnyival a hazaiak vezettek, sőt Pitts bedobta első, s kicsit később a második tripláját is, így a végjátékra már nem maradt nyitott kérdés. A szolnokiak továbbra sem tudnak győzni idegenben február 2. óta, s szerdán a Körmend ellen már a második hely megtartása lesz az elsődleges cél.