Volt egy kérdésem néhány napja. Hogy tudniillik képes-e még a mai ellenzék a gödör aljánál is lejjebb ásni magát. És képes, bármennyire is hihetetlen.

A magát szolnoki többségnek hazudó valami (párt? egyesület? valamilyen civiliáda? kártyakör? sörgárda?) egyik jelentős, ám névtelen tagja facebook oldalukon a városi televízió adását fotózta, amin éppen Szalay Ferenc polgármester beszél. Minden posztolt fotó előnytelen, ha azt véálasztják a lehetséges sok közül, hiszen egy pillanatot rögzít, ami után jön a következő pillanat, ami már egészen más: a nyitott száj becsukódik, a pislogó szem tágra nyílik, a félmosoly egész mosollyá válik. Ám van az a pillanat, az a kiragadott pillanat, amikor minden még eléggé furcsa. Csakhogy a televízió adását a néző nem egymást szép lassan követő fotóként látja, hanem folyamatos “filmként”, amiben nem rögzülnek az ilyen előnytelennek tűnő pillanatok, hanem csak az egész képfolyam.

Talán elhiszi a kedves olvasó, hogy a helyi politika szereplőiről számos olyan fotográfiát készítettem az évek alatt, amelyiken a rögzített pillanat kínos, kellemetlen is lehet, kivált, ha “jópofa” kommentárral is elláttam volna azokat. Nem tettem. Talán mert hazug lett volna a valósághoz képest, hiszen nyitva maradt száj nem maradt nyitva, hiszen két szó között még a helyi politikus is vehet levegőt, a csukott szem pedig nem az alvást jelzi, hanem a pislogást, ami még egy ellenzékivel is előfordulhat. Bár úgy tűnik, némelyiknek még a szeme sem rebben. Sem akkor, amikor hazugság dől ki a száján, sem amikor tisztességtelen adatokkal operál, de még akkor sem, amikor az említett módszerrel meghamisított képeket tesz ki a nyilvánosság elé. És akkor dőlnek a hozzászólások a baráti körből. Nem kutatom, hány a valóságos, létező bejegyző, azt sem, volt-e valaha köze mindegyiknek Szolnokhoz, meg azt sem, hogy az életében egyszer is találkozott-e közülük valamelyikük Szolnok polgármesterével. Az viszont jellemző, hogy a háttérben ott húzódó, máskor olyan magabízó, erkölcsös, emberbarát szoci-elempé-déká-momentum-jobbik stb. vezérek bizony még véletlenül sem törlik a durvábbnál durvább mondatokat. Ami azt jelenti, hogy az alantassággal, a hazugsággal, trágársággal azonosulnak.

Nem tisztem védeni Szolnok polgármesterét, de azt gondolom, hogy a város történetét földolgozó könyvekben az ő neve ott marad az idők végezetéig, míg a pocskondiázóké, az örök elégedetlenkedőké, a hazugoké, az internetlovagoké, az ellenzéki politikából jól megélőké eltűnik a semmiben. Annyit érnek csupán.

hz