Az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár Szolnokon megtekintette a templom fölújítási országos program részeként jelentősen megújhodó megyeszékhelyi templomokat. A magyar állam egyébként az utóbbi években hétszáznegyven milliárd forintot fordított templomok, egyházi épületek megújítására, újak építésére.

A házigazda város polgármestere, Szalay Ferenc arról beszélt a belvárosi templomban, hogy Szolnokon az Ökumenikus Lelkészkör sokat tett azért saját megszentelt helyein, hogy mind több hívő éljen a hit kínálta látásmóddal, erkölcsiséggel, tisztulással és ez látszik azon, hogy megerősödött a hitélet. Az egyházak papjai szerepet vállalnak a városi közösség életében, óvodákat, iskolákat működtetnek, ahová szívesen viszik gyerekeiket a szülők.

Máté György atya (jobbról) a belvárosi templom fölújításának menetét magyarázza a vendégeknek. Balról Soltész Miklós államtitkár, Kállai Mária országgyűlési képviselő asszony és Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere

Soltész Miklós államtitkár a családtámogatási rendszer nagyon komoly megerősítését fontosnak tartja, hogy a demográfiai egyensúly helyreálljon. Ez a gyarapodás azonban belülről is támogatást kaphat, ha a lélek az egyházakon keresztül megkapja a maga “táplálékát”. Mint mondta: a templom szépítése jó az egyháznak, jó a városnak, de a lelki gazdagodás az egész nemzeté.

Szolnokon körülbelül két milliárd forint jut arra, hogy a város templomai szebb külsőt, belsőt ölthessenek. A vártemplom fölújítása még az idén megtörténik, a belvárosi templom kívül-belül megújul a jövő év végéig. A két nagy munka másfél milliárdba kerül. A református templomon már dolgoznak az építők, az evangélikusok közösségi házában ( a televízió volt épülete) folyamatosan dolgoznak, a görög katolikusok közösségi háza már készen.