Varga Judit, az Uniós ügyekért felelős államtitkár asszony szolnoki fórumán Magyarország és az Európai Unió átalakulóban lévő viszonyát elemezte, személyes példákkal is fűszerezve, hiszen Áder János munkatársaként éveken át Brüsszelben élt. Alaposan megismerte az ottani politika szereplőit.

Amikor beléptünk az Unióba, akkor még nem ez az Unió fogadott bennünket – mondta. – Keretszerződésünkben ott volt és van, hogy a nemzeti jogok jelentős része megmarad, ez azonban az évek alatt folyamatosan kopott.

Az Unió egyes tagjai szinte meghívóleveleket küldenek a világba, hogy más kultúrák és identitások tagjai csak induljanak Európa felé – tette hozzá. – Nem így és nem erre szerződtünk. Magyarország része az európai keresztény-zsidó gyökerű kultúrának, még ateista polgárai is ebben a mentalitásban nőttek föl, élik az életüket. Magyarország ragaszkodik nemzetállami voltához és bár nem vagyunk világhatalom semmilyen értelemben, akkor is ragaszkodunk a múlt és a jelen minden értékéhez – jelentette ki az államtitkár asszony. Nekünk fontos a család és több európai országgal szemben az férfi és nő szövetségét jelenti, ebben nem vagyunk megengedők, másféle családfogalmat nem vagyunk hajlandók elfogadni. Nem szembe megyünk Európával – hangsúlyozta -, hanem végre szabadon beszélünk, nyíltan mindarról, amit többen szívesen söpörnének a szőnyeg alá. Tudomásul kell venniük, hogy ez már nem a szocialista Magyarország, hanem múltjára, jelenére büszke állam, amelyik továbbra is erős Európát képzel el, de nem Európai Egyesült Államokat, ahol az illegális bevándorlók nyílt utat kapnának.

Észre kellene venni, hogy bizonyos migráns körök – pl. Németországban a Big Partei (a szerk.) – nyíltan akarnak részt venni a hatalomban a demokratikus választásokon, ennek már kijózanítónak kellene lennie. A magyarok fő szabálya: magyarok és keresztények akarunk maradni, ebbe nem szólhat bele Brüsszel. Bár van támogatója a bevándorlást ellenzőknek, az Unió “urai” nem ilyenek, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy május 26-án milyen “kontingenst” küld az ország Brüsszelbe. Az államtitkár asszony a jelenlévőket arra kérte, hogy a választás napjáig igyekezzenek meggyőzni a még hezitálókat, hogy az Unió lehetséges új irányításához adják a voksukat. Ellenkező esetben a bevándorlás pártiak nyernek és az nagyon nehéz helyzetet teremthet Kelet-Európában, így Magyarországon is, amelyik eddig kiválóan védte meg határait, ezzel védve Európát a migránsok áradatától