A Széchenyi körúti iskolát csak úgy ismerik a környéken: a Piros. Hamarosan betölti a negyvenedik évét, éppen ráfért már egy alapos “glancolás”. Ennél persze sokkal több történt, hiszen előbb az iskola előtti sportpályát hozták rendbe, aztán nekiálltak a külső-belső szigetelésnek, a tető kijavításának, az ajtók-ablakok cseréjének a tornaterem fölújításának, a tantermek padlózatának. Mára már csak egy kis ünneplés maradt.

Szalay Ferenc polgármester személyes emlékkel kezdte: 1988-ban itt kezdte tanári pályáját, amire most is szívesen emlékszik. Mint mondta: Piros jó iskola, alaposan fölkészíti diákjait a továbbtanulásra. De ami legalább olyan fontos, hogy sokat törődnek a gyerekek testi egészségével, a sporttal, hogy az itt tanuló diákok ne tartozzanak azok közé az általános iskolások közé, akik már gyerekkorukban súlyfelesleggel küszködnek. Mi sem bizonyítja a sportbéli, tanulmányi sikerek, az itteni oktatás színvonalát jobban, hogy a szeptembertől induló tanévre már túljelentkezés van. A városvezető azt is mondta, hogy nem feledkeztek meg a fedett uszodáról, amire egyelőre nincs meg a fedezet, de előbb vagy utóbb annak is meg kell épülnie.

Kállai Mária képviselő asszony kicsit távolabbra tekintett, országos adatokat ismertetett. Csak az elmúlt éveket tekintve is iskolafejlesztésre Magyarországon 300 milliárd forintot költöttek. Ez nem csupán korszerűsítésre, fölújításra, de új épületek emelésére, energia takarékos fűtésre is fordíttatott. Szolnokon évek óta tart az oktatási intézmények megújítása, itt is sok milliárd forint ráfordításával lett kényelmesebb, takarékosabb, használhatóbb több iskola, és ez a munka folytatódik.

Az iskola diákjai sportjátékkal, szalagtánccal, fittkid bemutatóval kedveskedtek a vendégeknek.