Az elmúlt alkalmakkor – volt belőle tizenhárom – már megszokták a fesztiválozók, hogy a színháztól a Tiszai hajósok teréig igazi utcai forgatag várja a szolnokiakat és persze a messze földről érkezetteket. Mert hogy az ország minden tájáról jönnek a kultúra, a jó zene, az étkek és innivalók, a baráti beszélgetések kedvelői a Tisza partjára.

A Tisza park átalakult, ma a város talán legszebb pihenőhelye. Minden fesztivál részeként ott étel-ital házak álltak, padokon üldögéltek a vendégek. Most sem lesz másként – mondta a sajtótájékoztatón, pénteken Szalay Ferenc polgármester. Utalt arra is, hogy rémhírterjesztők már arról beszéltek, hogy a város, de talán Kelet-Magyarország egyik legnagyobb, legnépszerűbb rendezvénye meghiúsul.

Miért ne lenne Tiszavirág fesztivál? Nemcsak Szolnok várja, hanem a visszatérő vendégek is! Sokan ehhez igazítják a szabadságukat!

-Szó sincs róla! Minden ott és úgy lesz, mint eddig, csak most egy kicsit jobban kell vigyáznia vendégnek és házigazdának a környezetre, hiszen a park gyönyörű, kár lenne rombolni. Kétségtelen azonban, hogy igénybe veszi a füvet majd a fesztivál, de közösen a rendezőkkel, ha netán valami kár keletkezne, azt azonnal helyrehozzuk. Kérek mindenkit innen is – üzente a város polgárainak és a leendő vendégeknek -, hogy vigyázzanak arra az értékre, amit a park jelent Szolnoknak és érezzék jól magukat úgy, hogy közben óvják is a helyet, ahol a fesztivál lesz.

A megkérdezettek egyébként jókora számban úgy gondolták, hogy közösségépítő ereje erős a rendezvénynek, s azt is, hogy Szolnok jó hírét viszi immár tizenhárom éve.

Kovács Ákos, a fesztivál szervezője azt mondta, hogy ez lesz a próbaév. Azért maradt a régi helyszín, mert egy másfélezres fölmérés szerint a megkérdezettek döntő többsége ragaszkodik a fesztivál eredeti helyszínéhez. Igyekeznek mindenre figyelni, de csak működés közben derül majd ki június tizennyolcadikától öt napon át, hogy ha kell valamin változtatni jövőre, az mi legyen és hogyan. Ugyanígy marad a Tisza hajósok tere fölé kifeszített színes esernyő erdő, mert a fölmérés alapján ez nagyon tetszik a fesztiválozóknak.

A fölsorolhatatlan számú zenei kínálat – jazz, rock, népzene – mellett lesznek pálinkafőzők, borászok, sütő-főző mesterek, de filmvetítés a Békás szökőkútnál, ahogyan a Damjanich múzeum udvarán színházi előadások Udvaros Dorottyával, Mészáros Piroskával, Urbán Tiborral és másokkal.

9