Háháhá…nem lett kétharmad! Nagyon sokat javultunk, tulajdonképpen az eredmény alapján győztesek vagyunk! Megszorongattuk a Fideszt! Nagyjából ilyesféle nyilatkozatok láttak napvilágot tegnap éjjel azután, hogy a szinte bizonyos választási eredményeket megismerhettük. A szokott módon akadtak magukat fényezők, jóllehet sokkal szerényebb számú voksot kaptak, mint amire számítottak vagy mint korábban.

Ami bizonyos: a kormánypártok hívei komolyan vették a szavazást és elmentek voksolni. Ahogy eddig mindig. Az is bizonyos, hogy az ellenzéki pártok együtt sem érték el a Fidesz-KDNP megszerezte mandátumok számát és hát végül ez a szavazás a megszerezhető mandátumokról szólt. A Fidesz-KDNP pártszövetség egyedül jóval több szavazatot kapott, mint a többi párt együttesen.

Az MSzP agóniája a végéhez közeledni látszik, helyi képviselőinek gusztustalan személyeskedése, program-nélkülisége, minden eredmény tagadása, arctalan gyalázkodása nem jött be. A Jobbik korábban nagyon is hangos, mindent jobban tudó, de az egykor gyűlölt baloldalhoz dörgölőzése (nekik) súlyos vereséget hozott, a párt tovább rozsdállik. Fura a DK előretörése, élén egy ismeretlennek számító jelölttel: Gyurcsány Ferenc feleségével, a háttérben persze a legmegosztóbb magyar politikussal, a férjjel. Ez azért komoly figyelmeztetés lehet a kormánypártoknak a helyhatósági választások idejére. Az LMP valójában szót sem érdemel, súlyos bukásuk náluk hozott egyedül kertelés nélküli beismerést: elcsesztük, nem kellünk a választóknak, éppen ezért lemondott a politikai csoport vezetése.

Hamis volt tehát az ellenzéki állítás: kormányváltás lesz hamarosan. Erősen nem úgy néz ki.

Ahogy Szolnokon sem jöttek be a hazudozások a korrupcióról, a Györfi-féle társulat kisstílű mocskolódásai jócskán visszaütöttek, de nem hallani arról, hogy levonták volna a tanulságot. (Már várom a szokásost: választási csalás volt…) Nyilván szeretnének még mélyebbre zuhanni, aminek nem látszik akadálya. Talán rájönnek, hogy a politikai mezőn pártok sétálnak, nem egyes személyek, kivált nem olyanok, akik maguk nem is politikai szereplők. Valószínűleg azonban már ez sem segít. A Györfi-Radócz tandem és társasága elbukott, csúnyán és kínosan. A Fidesz-KDNP Szalay polgármester vezetésével nagyon nyert. Mindez a választók döntése. Jöhet az ősz.