CA megyeszékhely két éve fogadta el Családbarát Szolnok programját. A program nem csupán a hátrányos helyzetű családok életkörülményire koncentrál, hanem a „jól működő” családok terveihez is igyekszik segítő kezet nyújtani.

A sikeres közösségi jellegű programoktól a család-, gyermek- és idősbarát környezet kialakításán át számos területen figyel az önkormányzat a családokra. A program indulása óta eltelt időszakban egyre több igény fogalmazódik meg infrastrukturális jellegű fejlesztésekre, lakások építésére, valamint családbarát szolgáltatások fejlesztésére. Éppen ezért a közgyűlés ismét tárgyalta a programról, mégpedig annak bővítéséről.

Mint elhangzott, a város tulajdonában nincs olyan épület, mely alkalmas lehet bárlakások kialakítására. Így felmerült, hogy a lakhatás támogatásának egyéb formáira helyez hangsúlyt az önkormányzat.

Így a város a jövőben a Lomb úti egykori kollégium, valamint a volt Student épületének átalakításával segítheti a lakáshoz jutást. Emellett tárgyaltak a képviselők a Mester úti laktanya területének fejlesztési lehetőségeiről, itt társasházak, családi házak építésére alkalmas területeket szeretnének kijelölni.

A közgyűlésen kisebb vita alakult ki a szocialista Radócz Zoltán és a kormánypárti képviselők között. Radócz Zoltán hosszabb ideje kritizálja a megyeszékhely lakáspolitikáját, ám amint arra Szalay Ferenc polgármester rámutatott: az elégedetlen MSZP-s alpolgármesterként pontosan az ellenkezőjét tette annak, mint kellene.

– Radócz Zoltán alpolgármestersége alatt a város 250 milli forintnyi bérlakást értékesített 2003 és 2006 között. Ugyanakkor ebből a pénzből alig jutott 37 millió forint az önkormányzat tulajdonában lévő lakások felújítására.

A városvezető hozzátette: felelősen cselekedni sokkal nehezebb, mint hangzatos ígéreteket tenni, márpedig a megyeszékhely 1500 önkormányzati lakására nem kevés pénzt kell fordítania a városnak.

– Nagyjából akkora értékben adtunk el lakásokat a benne lakóknak, mint a szocialista önkormányzat. A különbség az, hogy mi ezt a pénzt teljes egészében visszaforgattuk a városi lakások felújításába.

Az előterjesztésből kiderült még, hogy a Szolnoki Campus debreceni egyetemmel megvalósult fúziója nyomán nőni fog a városban felsőfokú tanulmányokat folytató fiatalok száma. Cél a végzősök itt tartása, családalapítási szándékuk erősítése. Ehhez pedig növelni kell majd a bölcsődei-, óvodai férőhelyek számát. Tervezik egy úgynevezett “Szolnoki Életpálya Modell” bevezetését, melynek célja a kvalifikált fiatal szakemberek Szolnokon tartása – írta a megyeszékhely internetes portálja.