Nagy ritkán ugyan, de előfordul, hogy az esős nyárelő miatt lappangó vizek alakulnak ki, amikben a legjobb dolga van a szúnyoglárváknak. Miután pedig több napon át elég nagy mennyiségben érkezett az égi áldás az egész országra, így a megyére is, a védekezés reménytelen volt, de legfőképpen csekély eredményű.

Május végére Magyarország összes vizes élőhelyén mondhatni katasztrofális szúnyoghelyzet alakult ki – mondta péntek déli sajtótájékoztatóján Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere. Bár április 30-án, majd május 16-án több száz hektáron végeztek biológiai kezelést a levegőből, a hőség miatt csípős rovarok szaporodása hihetetlenül fölgyorsult. A katasztrófavédelem országos terv alapján dolgozik a “szúnyogvédelemben”, így június 4-én több, mint 4200 hektáron folytatták a védekezést, ám a hőséghullám miatt a pangóvizek még mindig segítik a szúnyogok szaporodását.

Csütörtökön a reggeli órákban – előre bejelentetten – Szolnok önkormányzata ismét védekezett 3800 hektáron, este pedig 700 hektárra került gyérítő anyag. Szombaton, azaz június 15-én az esti órákban 1000 hektáron lesz védekezés, amit majd hétfőn ismét a 3800 hektár kerül légi kémiai védekezés alá, 1000 hektár földi permetezést kap.

A polgármester mindezeket azért mondta el a sajtónak, hogy megértesse: tart a védekezés, de csak az arra alkalmas időkben végezhető minden permetezés akár a földről, akár a levegőből. Némi türelemre persze szükség van és bár kevés vigasz, de a fecskék most kiválóan érzik magukat, hiszen legfőbb táplálékukból most jócskán jut. Szolnok erre a célra hatvankét millió forintot fordít.

Szalay Ferenc arról is beszélt, hogy elindult a pletyka: nincs házi használatú rovarirtó szpré illetve a csípéseket enyhítő készítmény. Ez csak részben fedi a valóságot, valóban nincs minden üzletben, de mindenütt folyamatos a beszerzés, ezért érdemes alaposabban szétnézni, több helyütt érdeklődni.