Országos szinten is az elmúlt évtized legnagyobb szúnyoginváziója alakult ki, beleértve Szolnok várost és térségét is. A helyzet enyhítésére az önkormányzat már több beavatkozást végzett el, illetve további intézkedéseket fog megvalósítani – az óvodák, bölcsődék környékén kiemelten – az időjárás függvényében – jelentette be Szalay Ferenc polgármester.

Június 17. hajnalig elvégzett munkák:

A 2019 áprilisától eddig összesen két légi biológiai, két légi kémiai és három földi kémiai beavatkozásra került sor:

–        április 30-án 500 ha-on, május 16-án 600 ha-on végeztek légi biológiai kezelést a pangó vízzel fedett területeken.

–        június 4-én az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által koordinált védekezés történt 3800 ha-on légi és 400 ha-on földi kémiai beavatkozással.

Tekintettel az elmúlt héten tapasztalt helyzetre heti 1 légi kémiai védekezés mellett kétnaponta került sor földi kémiai védekezésre, a földi kémiai védekezéssel érintett terület folyamatos növelése mellett, 400 hektár nagyságról, 700 hektárra, majd 1000 hektár nagyságra a következő időpontokban:

–        június 13-án a reggeli órákban 3800 ha-on légi kémiai védekezés, az esti órákban további 700 ha földi kémiai védekezés,

–        június 15-én, az esti órákban ismételten 1000 ha-on földi kémiai védekezés,

–        június 17-én (hétfő) hajnalban 3800 ha-on ismételten légi kémiai védekezés került elvégzésre.

Várható további beavatkozások

E héttől kétnaponta légi kémiai védekezést, és naponta földi kémiai védekezést tervez megvalósítani az önkormányzat,azzal, hogy a földi kémai védekezéssel érintett területek közé további 200 hektár nagyságú terület kerül bevonásra, amely elsősorban az óvodák, bölcsődék környezetét érinti, így:

–        június 17-én – az időjárás függvényében – a késő esti órákban, a korábbi 1000 ha nagyságú területet bővítve, 1200 ha-on földi kémiai védekezésre kerül sor,

–        június 18-án a Tisza hullámterében és a környező szúnyogtenyésző vizes élőhelyeken légi biológiai védekezés tervezett, mintegy 800 ha-on.

–        június 18-án, 19-én és 20-án is, mindhárom napon az időjárás függvényében a hajnali vagy esti órákban ismételten 3800 ha-on légi kémiai védekezésre, és a késő esti órákban 1200 ha területen földi kémiai védekezésre kerül sor. (info.szolnok.hu)