A kormányzat döntött:  elkezdődik a Csáklya úti új, valamint a hozzá csatlakozó, Szandaszőlőst elkerülő út terveinek készítése. A pénzt a kormány biztosítja, hazai a forrás. Erről beszélt pénteken délután Szolnokon Mosóczi László, az Informatikai és Technológiai Minisztérium államtitkára, dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő asszony és Szalay Ferenc polgármester. Az országban 32 ezer kilométer út karbantartása  a mindennapos tennivaló, a fejlesztés-építés kasszájába 3200 milliárd forint van, ennek hatvan százaléka hazai pénz. Fontos cél, hogy négy éven belül minden magyarországi településről fél óra alatt eljuthasson az utazó gyorsforgalmi útra, az autópályáknak pedig a határig kell érniük.

Szolnok több szempontból is érintett, hiszen jelenleg nagy tempóban dolgoznak a 4-es főút négysávosításán. A Csáklya úti Tisza-híd is a megvalósítás kezdetéhez érkezett, elkészültéhez négy-hat év szükséges.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a tervezési feladat során elkészítteti a tanulmánytervet, a környezeti hatástanulmányt, beszerzi a környezetvédelmi engedélyt, továbbá elkészítik az engedélyezési terveket és beszerzik az építési engedélyeket. Mindez a közbeszerzési pályázatokkal együtt hosszadalmas folyamat.

-A Csáklya úti híd Szolnokon közel olyan fontossá vált az emberek szemében, mint az M4-es autóút. Tudomásul kell vennünk, hogy ez a belvárosi híd gyakorlatilag alapjaiban reformálja meg Szolnok közlekedését, ráadásul tulajdonképpen két folyómedernyi lesz a hossza az ártér miatt – hangsúlyozta Szalay Ferenc polgármester. – Volt már korábban is ígéret a hídra, a szandaszőlősi elkerülő útra, de most végre el is kezdődik. A szocialistáktól megörökölt tanulmányterv semmire sem volt jó.

Kállai Mária képviselő asszony arról beszélt, hogy számtalan tárgyalás, egyeztetés folyt az utóbbi időkben, hogy a hídépítéssel, a hozzá csatlakozó új utakkal megoldódjék a már szinte lehetetlenné vált szolnoki közlekedés legtöbb gondja. Már évek óta nagy nehézséget okozott, hogy a városon áthaladó autók csak a szűk Tisza-hídon haladhattak, ez gyakori torlódást, dugókat okoz.

Az új híd, valamint az m4-es autóút, illetve a közöttük lévő összeköttetést jelentő építések nagyon sokat javítanak a közlekedési helyzeten, de a város gazdasági fejlődésében mérföldkövet jelentenek majd.