A szolnoki fúvószenekar – a légierő zenekara – nem most kezdte a pályát, hanem jóval korábban, még a tizenkilencedik század vége felé. Voltak közben a sorsukban hegy és völgy, de valójában fél évszázada működhetnek ismét valódi együttesként – ez derült ki hétfőn délelőtt a légibázison tartott könyvbemutatón, ami a rezesek történetét foglalja össze.

Koller József dandártábornok, helyőrségparancsnok maga is támogatta a hiánypótló munkát, mert szerinte a bevonulástól a temetésig, ünneptől a megemlékezésig ennek a zenekarnak ott kellett lennie, hogy zenével biztosítsák az emelkedett hangulatot. Szabó István, Szolnok alpolgármestere a házigazda város kultúrájának fontosságát emelte ki. Hozzátette, hogy ebben a kultúrában hangsúlyos és értékes szerepe van a légierő zenekarának, hiszen ünnepeken, koncerteken is föllépnek táplálván a zenei ízlést.

Tavaly az együttes már 209 alkalommal lépett föl úgy, hogy közben a katonai feladatokat is ellátták, ahogy minden esztendőben. Az ötven esztendős jubileumot egy a rezesek történetét, karmestereit bemutató könyvvel – Márki Sándor Szabolcs: RézAngyalok szárnyakon – és egy hó végi, június 29-i, a Tiszai hajósok terén tartandó jubileumi, jó másfél órás koncerttel teszik emlékezetessé.