Az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács Ursula von der Leyen német védelmi minisztert javasolja az Európai Bizottság következő elnökének – jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében kedden.

    Tusk közölte, az uniós tagállamok Ursula von der Leyen bizottsági elnöki jelölése mellett az Európai Tanács élére Charles Michel belga liberális miniszterelnököt jelöli, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének székében pedig Josep Borrell spanyol külügyminisztert látnák szívesen.
    Az állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács az Európai Központi Bank (EKB) következő vezetőjének a francia Christine Lagarde-ot, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatóját nevezte meg – közölte a tanácsi elnök.

Mint ismert, a Néppárt erősen liberális szellemiségűvé vált elnökjelöltje, Manfred Weber bizottsági elnökségével szemben nyíltan kiállt a magyar kormányfő, példáját többen követték, s végül a tagországok kormányfői közösen a német védelmi minisztert jelölték a legfontosabb uniós posztra.