Népszerű a BikeSafe bűnmegelőzési program Szolnokon. Négy nap alatt közel százan vették igénybe az ingyenes regisztrációt.

A Szolnoki Rendőrkapitányság munkatársai az elmúlt napokban a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Mobil Bűnmegelőzési Centrumával települtek ki a városba, és öt helyszínen rögzítették a kerékpárok adatait. A szakemberek bűnmegelőzési pontjaikat a Tiszaligeti Strandfürdő előtt, a Városmajor úti élelmiszerboltnál, a Széchenyi utcánál és a Délibáb utcánál lévő áruházaknál, valamint az Ady Endre úti piacnál állították fel, ahol a kerékpárok adatai – szín, típus, gyártó, gyártási szám, jellegzetességek – bekerültek az adatbázisba. Természetesen fényképfelvételek is készültek a kétkerekűekről.

A Mobil Bűnmegelőzési Centrum autóbuszában helyet kapott a rendőrség vagyonvédelmi információs állomása is, ahol az érdeklődőket hasznos tanácsokkal is ellátták. Ehhez a témához kapcsolódó kiadványokat is kaphattak az odalátogatók.

A BikeSafe szolgáltatás legfontosabb eleme a kerékpár-nyilvántartás, amelyben a kerékpár és a tulajdonos adatai is elérhetőek. Amennyiben a biciklit ellopják, a feljelentést követően – a regisztrált adatok alapján – beazonosíthatóvá válnak a kerékpárok, így azok nagyobb eséllyel kerülnek vissza jogos tulajdonosaikhoz.

Néhány jó tanács a kerékpárlopások megelőzése érdekében:

· Kerékpárját minden esetben zárja le, akkor is, ha csak pár percre hagyja őrizetlenül!

· Célszerű forgalmas helyen hagyni a kerékpárt, mert ez a körülmény már önmagában is eltántoríthatja a tolvajokat.

· Megbízható, jó minőségű zárat használjon, és stabil rögzítési ponthoz erősítse a kerékpárt!

· Regisztrálja, vagy regisztráltassa kerékpárját az országos BikeSafe nyilvántartásban!

· Amennyiben kerékpárját eltulajdonították, haladéktalanul tegyen bejelentést a 112-es segélyhívó telefonszámon!

A www.bikesafe.hu oldalon egy regisztrációt követően bárki rögzítheti a rendszerben saját adatait, kerékpárja azonosítóit és a biciklijéről készült fényképeket. A szolgáltatás működéséről Szolnokon, a rendőrkapitányságon is kérhető tájékoztatás.

police.hu