Nem mondhatnánk, hogy túlzásba vitte a négy ellenzéki párt, a DK, az MSZP, az LMP, valamint a Jobbik a szolnoki választási együttműködésük bejelentését. Az önmagát Szolnoki Többségként azonosító csoportosulás értesüléseink szerint egy telefonhívással csak a városi televíziót hívta meg a nagy bejelentésre.

De nem csupán a sajtó hiányzott, nem voltak ott a pártok önkormányzati képviselői, így a két jobbikos, valamint az MSZP korábbi alpolgármestere, a közelmúltban lecserélt városi elnöke, legismertebb helyi politikusa, Radócz Zoltán sem. Nem jött el a Jobbik helyi és választókerületi elnöke, sőt, még a pártok országos vezetői sem tartották fontosnak, hogy egy megyeszékhely „nagy” összefogásában kiálljanak saját embereik mellett.

Azaz összefogás náluk sincs, a jelek szerint Gyurcsány Ferenc logikája szerint alakulnak a dolgok, azaz a helyi erős emberek háttérbe szorulnak, de azért a pártokat állították az ellenzéki összeborulás élére. Ezzel sarokba szorították a civileket, hiszen ők már nem a közösködés vezetői, arcai lehetnek, csupán csak csatlakozó sokadrendűek.

Szocialista párti forrásunk szerint azért Györfi Mihályt áll ki a sajtótájékoztatóra, mert ő lelkes támogatója Gyurcsánynak, s már 2018-ban is felvetődött, hogy a DK színeiben indul a parlamenti választáson. Márpedig az uniós választásokon a DK volt a legeredményesebb ellenzéki párt Szolnokon, így most az történik, amit Gyurcsány Ferenc akar. Ugyanez a forrásunk azt is megerősítette, hogy immár a szolnoki Jobbik is teljes egészében a DK, azaz Gyurcsány irányítása alatt áll.

Ezek után aligha meglepő, hogy a Szolnoki Többséget az év elején még lelkesen támogató Momentum, a politikai pályára léptetett álcivil Szolnok Fejlődéséért Egyesület, valamint Márki-Zay mozgalma sem tagja egyelőre ennek a típusú többségnek.

Közös programot és közös jelöltet is ígértek a hónap végére, ami szintén azt támasztja alá: teljesen kész helyzet elé állítják a korábbi szövetségeseket. Nekik ugyanis semmi nem marad, sem jelöltet, sem programpontot nem hozhatnak a kampányba, csak támogathatják a négy pártot, azaz Gyurcsány Ferenc csapatát. Ez hát a politikai ellenfél, Gyurcsány és követői ebben a felállásban akarják átvenni Szolnok város vezetését.