Szalay Ferenc polgármester úgy fogalmazott, hogy a szolnoki szimfonikusok nélkül elképzelhetetlen a város zenei élete. Túl azon, hogy szép számú előadással örvendeztetik meg helyben és messze földön is a komolyzene kedvelőit, számos városi esemény részesei, ahol a kultúra legmagasabb szintjét képviselik.

Balról Patkós Imre, jobbról Ignácz Ervin, a Szolnoki Szimfonikusok ügyvezetői között Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere

Pihenő nyáron sincs igazán, hiszen Parti-túra néven már évek óta szabadtéri – és persze különleges – koncerteket adnak hétvégeken. Legelébb már éppen ezen a hétvégén, szombaton, este fél kilenctől a Hild téren lesznek láthatók és hallhatók, amikor Kodály Zoltán Háry Jánosát viszik színre a Nemzeti Énekkar közreműködésével. Rá egy hétre ugyanott, ugyancsak este nyolc óra harminckor kezdenek az Ausztriában élő Jávorkai testvérek a zenekar szólistáiként és Csajkovszkij, Sarasate és Saint-Saens művek dallami csendülnek föl egy brazil karmester, Vinicius Kattah dirigálásával.

Augusztus 18-án, vasárnap délután fél hatkor a gyerekeket várják a Tiszai hajósok terére egy (komoly)zenés mesejátékra, aminek Kacorkirály és a három kismalac címet adta a két szerző: Balogh Sándor és Lukácsházi Győző, a mese szövegét Danyi Zsuzsanna osztja meg a kis hallgatókkal.

Igazi nagy durranásnak szánják az augusztus 24-i, a rakparton (A Tiszaparti Római Katolikus Gimnázium előtt) létrejövő hang és látvány muzsikát, ahol a Tiszát, azaz a vizet és a majd meggyújtandó máglyát, fáklyákat szánják a dallamok hátteréül, a kezdés ezen a vasárnapon este nyolc óra. Csak példaként: Handel Tüzijátéka és Vizizenéje, Holst Planétákjának részlete éppúgy része a műsornak, mint Sztravinszkij Tűzmadara. A kórus legalább százötven tagú lesz, az éneket a Szoldance táncosai és a Magyar Táncművészeti Egyetem képzésében résztvevők tánca színesíti.

Augusztus 28-án szerdán este nyolckor és másnap, azaz csütörtökön ugyancsak este nyolckor a Mozivarázs nevű produkció kerül előbb a Széchenyi városrész, utóbb szandaszőlősi zenekedvelők elé. A kórusok mellett sztárvendéget is hallhatnak a komoly zenére vágyók: St. Martint.