A korai munkatapasztalat és munkajövedelem szerzés elősegítésre a 2013-2018-as években indított „Nyári diákmunka” tapasztalatait felhasználva, 2019. évben a nyár folyamán ismét meghirdették a központi programot, melyben önkormányzatok és önkormányzati fenntartású, illetve tulajdonú gazdasági társaságok vesznek részt.

A program szinte teljes egészében központi forrásból valósult meg. A munkaidő napi 6 órás volt, amelyet 2-3 hetes időszakokban töltöttek el a fiatalok. A nyár folyamán 12 fő szakmai gyakorlatos diákot is fogadott a városháza, összesen 195 diák végezhetett és jelenleg is végez munkát augusztus 30-ig, illetve vett részt szakmai gyakorlaton ezen a nyáron az önkormányzat szervezésben központi támogatással. Tavalyi évben ez a szám 161 fő volt. Olyan 16 és 25 év közötti diákok foglalkoztatására kerülhetett sor, akik nappali tagozatú közép vagy felsőoktatási intézményben tanulnak.

Dr. Sebestyén Ildikó jegyző ellsmeréssel szólt a fiatalok munkájáról, mint mondta, évről-évre pozitív visszajelzések érkeznek a diákokról, akik lelkiismeretesen, pontosan végzik feladataikat. Mint mondta, reméli, hogy lesznek olyanok, aki kedvet kaptak az itt folyó munkához és néhány év múlva már munkatársként köszöntheti őket.

Egy kis bepillantást nyerhettetek a munka világába és derekasan helytálltatok! – emelte ki Szalay Ferenc polgármester. – Tűzzetek ki bátor célokat magatok elé, helyezzétek magasra a lécet, álmaitok kitartással, kemény munkával megvalósulhatnak. Bízom abban, hogy a legtöbben közületek Szolnokon maradtok, itt alapítotok családot és együtt építhetjük tovább ezt a gyönyörű várost!

Az esemény végén, immár hagyományosan ez évben is egy kis ajándékot kaptak a fiatalok, ezúttal egy-egy lépésszámláló órát, Pont Aktív kiadványt, illetve a polgármester köszönőlevelét.

A foglalkoztatásban résztvevő cégek:

Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft.

A Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. üzemeltetésében lévő Holt-Tiszai Vízisporttelep zöld területét karbantartották, takarították, továbbá irodai adminisztratív és dokumentációs feladatokat láttak el, valamint segédkeztek a Holt- Tiszai Vízisport telepen. Aktívan részt vettek a 24. Örökség Világzenei Fesztivál szervezésében, lebonyolításában.

„Munkalehetőség a Jövőért” Szolnok Nonprofit Kft.

A diákok kertészeti feladatokat láttak el a Társaság Növényházában.
Segédkeztek virágok gondozásában, gyomlálásában, őszi növények kiültetésének előkészítésében.

Aba-Novák Agóra Kulturális Központ

A diákok a Napsugár Gyermektárborban segítettek a foglalkozásokon, a gyermek felügyeletben és a Tourinform Irodában 1 diák 1 hétig adminisztrációs munkát végzett.   

RepTár:

Aktívan kivették részüket az interaktív múzeum működtetéséből, volt, aki az étteremben felszolgált, volt, aki a 4D mozinál, a Szimulátoroknál, valamint a Pilótapontnál segédkezett. Rendezvényeken a Múzeumban és a Recepciónál kellett a Diákok besegítés

A Városháza koordinálásban:a Polgármesteri Hivatalban, az Intézményszolgálatnál, a Verseghy Ferenc Könyvtárban, illetve a Szolnok Városi Óvodákban és ez évben először a forgalomszámlálásban: összesen 140 fősegítette a munkát.

A fiatalok ez évben is megismerkedhettek az önkormányzati, hivatali munkával:

  • Segítették az adminisztratív tevékenységet: fénymásolás, szkennelés, tértivevények válogatása, táblázatok szerkesztése, irattárrendezés.
  • Rész vettek az önkormányzat kötelező és önként vállalt nyári szünidei gyermekétkeztetés keretén belül szervezett meleg ebéd kiosztásához kapcsolódó adminisztrációban is.
  • Segédkezett a Szolnok, Debreceni út, Csokonai utca gyűjtőutak felújítása és a Két kerékre Szolnok! című pályázatok fenntartási jelentéséhez szükséges forgalomszámlálási adatok gyűjtésében. A diákok 7 napon keresztül 16 helyszínen 32962 kerékpárost és 20426 járművet számláltak meg.   
  • Közreműködtek a közterületen található fák felmérésében, több mint 3000-ről    fényképet készítettek, és egy interaktív vagyonleltárba a közterület üzemeltetési programba mobiltelefonos alkalmazással rögzítettek.
  • Közel negyven diák az Önkormányzat részére a helyi autóbusz járatok felméréséhez utasszámlálásban működött közre. A diákok összesen 25 féle helyi járaton, 327 buszon, 16102 utast számoltak meg.
  • Sok segítette a gyermekek felügyeletét, az óvodai udvarok szépítését a Szolnok Városi Óvodákban.
  • Részt vettek könyvtári könyvek rendezésében a Verseghy Ferenc könyvtárban.     
  • A hivatal vezetése a nyári szünidő ideje alatt 2×5 napon keresztül a hivatal épületében gyermekfelügyeletet, illetve játékos programot biztosított a munkatársak gyermekei, unokái számára. A táborban résztvevő 60 gyermek felügyeletét 10 diák közreműködésével óvodai szakember és hivatali munkatárs biztosította. A fiatalok segítettek valamennyi napi feladat, program megvalósításában, a gyermekek felügyeletében, játéktevékenységben.

A diákok 65 %-a 16-18 év közötti fiatal volt, több diák már második, sőt van, aki harmadik, negyedik alkalommal választotta az önkormányzatot ezen a nyáron.

A polgármesteri hivatal több területén – minden Igazgatóságon, továbbá a Városmarketing és Turisztikai Osztályon – töltötték és még jelenleg is töltik szakmai gyakorlatukat középfokú és felsőfokú oktatási intézmény tanulói, hallgatói. A diákok tanulmányaikhoz kapcsolódóan választják ki azt a területet, ahol az oktatási intézményben megszerzett elméleti tudást a gyakorlatban is kamatoztatják, bővítik.