Szolnok mindig is kötődött a vasúthoz, már csak azért is, mert 1847. szeptember 1-én gördült be a régi indóházhoz az ország második vasútvonala, a Budapest-Szolnok közötti. Azóta számtalan, a vasúti járművekkel kapcsolatos szakma telepedett meg a megyeszékhelyen, a város jelentős csomópont.

Minden esztendőben megrendezik a Város Napját, ami az idén már kicsit korábban is elkezdődik. Például augusztus 30-án a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium ad otthont a szolnoki festők ünnepi kiállításának. Ugyancsak pénteken hallhatják a zenekedvelők – immár huszonnegyedszer – a katonazenekarok regionális fesztiválján résztvevők előadásait. A Szapáry út egy nappal később válik Szolnok Napi Forgataggá, ahol a szolgáltató város mutatkozik be, de ott lesznek a katonák is harci eszközeikkel.

Az idén is eljön a MÁV nosztalgia vonata Szolnokra a pompás, régi személyi “vagonokkal”, amiket egy 424-es gőzmozdony húz majd. A vasútállomáson fogadják a város elöljárói minden bizonnyal délelőtt tíz órakor a díszes szerelvényt, megemlékeznek az 1847-es eseményről, annak fontosságáról, a város életében betöltött szerepéről. Az érdeklődők megnézhetik a vasútállomás épületében megnyitott igazán érdekes és korhű almáriumot, ahol számtalan, ma már talán nem is ismert távközlési eszköz, jegyárusító fülke, forgalmi iroda, vagy éppen egy resti várja őket. Az emeleti, egykori étteremben a vasút és a város kapcsolatát bemutató kiállítás nyílik. Az ünnepi vonat a RepTárba gurul majd, ahol a vendégeket olcsóbb belépővel csalogatják.

(Mindenről részletesen tájékozódhatnak a www.facebook.com/agoraszolnok oldalon illetve a szolnok.hu oldalon.)