Sportversenyek és túrák az Európai Mobilitási Hét- Autómentes Nap és az 56. Tiszaligeti Napok keretében

2019. szeptember 21. szombat

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata az előző évekhez hasonlóan 2019-ben is csatlakozik a szeptember 16-22. között megrendezendő Európai Mobilitási Héthez, melynek idei témája a gyaloglás és a nem motorizált közlekedés, mottója pedig a „Sétálj velünk!”

Önkormányzatunk kiemelt fontossággal kezeli a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítését, a közösségi közlekedés használata mellett a kerékpározás és gyaloglás mellett érvel.
2019-ben is célként fogalmazódik meg a tiszta, közösségi és intelligens mobilitás, a tisztább közlekedési módok előnyeinek hangsúlyozása, az intelligens közlekedési technológiák és közösségi mobilitás nyújtotta lehetőségek kihasználására ösztönzés.

A rendezvényhez kapcsolódóan 2019. szeptember 21-én, az Autómentes Nap alkalmával az 56. Tiszaligeti Napok keretében tudás-élmény alapú túrák és sportversenyek megszervezését tervezzük a városban több helyszínen a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft., az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ, a RepTár Szolnoki Interaktív Repülőmúzeum, valamint a Szolnoki Rendőrkapitányság közreműködésével.

A megrendezendő túrák célja az élményszerzés, a tiszta, közösségi és intelligens mobilitás, a tisztább közlekedési módok előnyeinek hangsúlyozása, a város kerékpárút-hálózatának megismerése és a szolnoki kerékpáros turizmus népszerűsítése mellett, a biztonságos kerékpáros közlekedés szabályainak megismertetése, a résztvevők tudásának bővítése.
A sportversenyek célja pedig, hogy a versenyzők az épített elemek között minél gyorsabban teljesítsék az adott pályát időre, a hibák minimalizálásával.

1. Tudás-élmény alapú programok:
– Sétálj velünk! – gyalogtúra a Tiszaligeti körgáton
– Ismerd meg Szolnok természeti szépségeit! – 20-30 km – es kerékpáros túra a Tisza fővárosában
– Ismerd meg Szolnok nevezetességeit! – 8-10 km-es városnéző kerékpáros túra a megyeszékhelyen, megállóhelyekkel, várostörténeti ismeretszerzéssel a Tiszaliget – RepTár Szolnoki Interaktív Repülőmúzeum – Aba-Novák Agóra Kulturális Központ – Városháza – Rózsakert – Tiszai hajósok tere -Tiszaliget útvonalon

Minden résztvevő regisztrációs csomagot kap ajándékba.

2. Sportversenyek:
– Kerékpáros ügyességi verseny
– Mozgásos tájékozódási verseny
A fenti programokat az alábbi célcsoportok tekintetében hirdettük meg:
– Általános iskola alsó tagozat
– Általános iskola felső tagozat – leány
– Általános iskola felső tagozat – fiú
– Középiskola – leány
– Középiskola – fiú
– Felnőtt korosztály

A sportversenyek kategóriánként I-III. helyezettjei értékes ajándékban részesülnek, míg a túrákon résztvevők pedig menetlevelük leadásával nyereménysorsolásban vesznek részt.

Regisztrációs határidő: 2019. szeptember 12.-ig a szervezes@szolsport.hu e-mail címen.
Részletes program:
8:30-9:00 Érkezés, találkozó a Tiszaligetben a Bitumenes Kézilabda pályánál
9:00 Ismerd meg Szolnok nevezetességeit! – 8-10 km-es városnéző kerékpáros túra a megyeszékhelyen, megállóhelyekkel, várostörténeti ismeretszerzéssel a Tiszaliget – RepTár Szolnoki Interaktív Repülőmúzeum – Aba-Novák Agóra Kulturális Központ – Kossuth tér– Rózsakert – Tiszai hajósok tere -Tiszaliget útvonalon
10:00 Sétálj velünk! – gyalogtúra a Tiszaligeti körgáton
11:30 Ismerd meg Szolnok természeti szépségeit! – 20-30 km – es kerékpáros túra a Tisza fővárosában
9:00-14:00 Kerékpáros ügyességi verseny
9:00-14:00 Mozgásos tájékozódási verseny
14:30 Eredményhirdetés, Tiszaliget

Kiegészítő programok/szolgáltatások: részegszemüveg kipróbálása, „BikeSafe” kerékpár-regisztráció, kerékpár szerviz.