A magyar identitás megőrzésében fontos szerepet játszik egy anyaországi település vagy megye támogatása az erdélyi magyarságra nézve. Ezt felismerve Jász- Nagykun- Szolnok megye fideszes elnöke, egyben Szolnok város polgármestere, Szalay Ferenc, együttműködési szerződést írt alá a Maros megyei Polgári Párt elnökével, Berki Ferenccel.

A Jász- Nagykun- Szolnok megyei Fidesz és a Maros megyei Polgári Párt történelmi jelentőségű aláírásán jelen volt Szolnok város alpolgármestere Fehér Andor, valamint Magyar Polgári Párt több tagja, így Kulcsár-Terza József, az MPP parlamenti képviselője, Kátai Attila, a párt országos alelnöke, Vass Imre, az MPP Maros megyei alelnöke, Vass Imre, Makfalva polgármestere, Böjte András, az MPP ügyvezető elnöke. A Maros megyei csapatot elkísérte Binder Levente, a Magyar Polgári Párt csíkszentdomokosi képviselője.

A megállapodásról szólva Szalay Ferenc elmondta: kötelességünk segíteni és támogatni a határon túli magyar testvéreinket. Ez a megállapodás kitér a kulturális életre, az oktatásra, partnerkapcsolatokra és civil szervezeti együttműködésekre. Bízom benne, hogy sokáig meg tudjuk tölteni tartalommal az aláírásunkkal ellátott partneri megállapodást.