Szinte sportot űzött az értékes belvárosi ingatlanok eladásából Szolnok egykori szocialista alpolgármestere, Radócz Zoltán. Gyurcsány Ferenc szolnoki emberével kapcsolatban egy újabb, tisztességében megkérdőjelezhető ügyletre akadtunk az iSzolnokhoz eljuttatott iratokban.

Az iratok egyébként, úgy tűnik, egy korrupciós mocsárba vezetnek el bennünket, s mily furcsa, mindegyik kétes ügyletben a főszereplő Radócz Zoltán, az ellenzék polgármesterjelöltje!

Egy ilyen esetet mutatunk most be olvasóinknak. Radócz Zoltán a város pénzügyeiért, gazdálkodásáért felelős alpolgármesterként közismert volt nehezen viselhető stílusáról, agresszivitásáról, valamint kétségbe vonható szakértelméről. Számára az önkormányzat bevételeinek növelésére egyetlen út létezett: eladni, ami csak mozdítható.

Ezzel a szemlélettel érkeztünk el a 2004-es esztendőhöz, amikor közel félmilliárd forintért adott el értékes ingatlanokat Radócz Zoltán.

Persze, formailag az önkormányzat, na de milyen különleges, valamennyi értékesítésnél Radócz írta alá a szerződéseket, valamiért nagyon komoly érdekei fűződhettek ehhez. Ő volt az aláírója a Tallinn városrész közkedvelt közösségi épületének, a Tallinn Mozi eladásának is. Persze a séma ezúttal is hasonló volt, mint a Nemzeti Mozinál, értékbecslés, az nem volt jó a kiszemelt vevőnek, ezért aztán gyorsan új becslés készült, nyomott áron persze. De ne szaladjunk ennyire előre.

A szocialista városvezetés, köztük az önmagát közgazdászként emlegető Radócz Zoltán alpolgármesterrel, gyorsan ráérzett arra, milyen könnyű pénzt szerezni az önkormányzati ingatlanok áron aluli eladásából.

A város közkedvelt, sokáig legmodernebbnek számító, kényelmes filmszínházának, a Tallinn Mozinak a piacra bocsátását előkészítendő, megrendelték az értékbecslést a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Illetékhivataltól. Az ottani szakemberek el is készítették az anyagot 2004. április 5-én, s részletesen megvizsgálva az épületet, a környezetet, minden ilyenkor fontos szempontot, bruttó 50 millió forintban határozták meg az értékét.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Illetékhivatal értékbecslése világosan fogalmaz, a mozi értéke 50 millió forint!

Igen ám, de az alighanem Radóczék által kinézett vevőnek ez nagyon sok volt. Mit csinált az alpolgármester? Megbízott egy értékbecslő vállalkozót, aki június 9-én, tehát két hónappal az illetékhivatal értékbecslését követően 25 millió forintban határozta meg a Tallinn Mozi értékét. Ez már megfelelő volt Radócznak és a vevőnek, s elkelt az 1104 négyzetméteres ingatlan ezen a nevetségesen alacsony áron! A négyzetméterenkénti 22 645 forint alighanem sajátos világcsúcs, ilyen olcsón mozihoz csak Radócz Zoltán barátai juthattak.

Íme a másik, két hónappal később megkért értékbecslés. Radócznak miért nem volt jó a kétszer akkora ár?!

A nagy kérdés már csak az, hogy ugyan mi történt a vételár és az értékbecslés közötti 25 millió forinttal? Mennyit érhetett meg Radócz Zoltánnak ez a finoman szólva is furcsa ügylet? Ki járt jól az épülettel, amiben soha többé egyetlen filmet nem vetítettek le?

És akkor a szerződést már a felére csökkentett áron kötötték meg. Valaki nagyon jól járt az üzlettel. Netán Radócz Zoltán?!

Mint megtudtuk, azóta az épület már többször gazdát cserélt, s jelenleg is eladó, igaz, ma már több mint 200 millió forintot is megér! Ehhez képest a 25 milliós elkótyavetyélés felelőtlenség, totális alkalmatlanság, a hozzá nem értés tökéletes bizonyítéka, s ne feledjük: erőteljesen korrupciógyanús! A sorozatunkat folytatjuk, bőséggel találtunk még olyan értékesítést, melynek tisztessége megkérdőjelezhető, s egyben tökéletesen bizonyítja: Radócz Zoltán egy dologra biztosan alkalmatlan, mégpedig egy város vezetésére.