DEAC – Szolnoki Olajbányász 86-77 (18-19, 29-11, 19-21, 20-26)

SZOLNOK: Jones 24/15, Kovács 3/3, Tucker 9/3, Krstic 14, Morant. Csere: Smith 18/12, Pallai, Taiwo 9.

Juhos Leventét sérülés, Tóth Norbertet betegség miatt eleve nélkülözte Dragan Alekszics, ezúttal az edzésen csípőjére eső Rudner Gábor sem öltött szerelést. A felforgatott szolnoki csapat ennek ellenére jobban kezdett, bár gördülékeny támadójátékról egyik oldalon sem lehetett beszélni. Az első játékrész felénél a debreceniek átvették a vezetést, s úgy tűnt, meglépnek, ám négy-öt kivédekezett támadás után dobott könnyű kosárral ismét az Olajbányász járt előrébb.

A második negyedben gyökeresen megváltozott a játék képe, a Tisza-partiak különösen védekezésben nem találták a ritmust. A debreceniek faulthatáron, illetve sokszor azon túli védekezése egyáltalán nem ízlett a szolnokiaknak, s mivel a gyűrűbe sem nagyon tudtak betalálni, így percről percre növelte előnyét a vendéglátó. Morant nem igazán lopta be magát a játékvezetők szívébe, s már a félidő derekán befújták a negyedik hibáját. Így pedig az egyetlen center az a Taiwo volt, aki egy ütközés után a bokájához kapott, s ő sem tudta folytatni a játékot. A palánk alatti fölénnyel élni tudott a DEAC, s jelentős előnyre tett szert a nagyszünetre (47-30).

A fordulás után láthatóan agresszívabbá vált a szolnokiak játéka, Jonesék nem igazán tudtak megbékélni a játékvezetői felfogással, ami sokkal jobban feküdt a hazaiak cséplőtaktikájának. Ha nehezen is, de a feljavuló Jonesnak köszönhetően közelebb férkőzött az Olajbányász az ellenfeléhez (28. perc.: 56-44).

A szolnokaik játékának láthatóan nem tett jót, hogy Smith tőle szokatlanul passzív volt, ennek a csapatjáték látta igazán a kárát. Ráadásul a hazaiak remekül dobtak, minden szolnoki triplára azonnal érkezett egy válasz, így az utolsó tíz percre biztonságosnak mondható hazai előnnyel fordultak a csapatok (66-51). Nehezítette a felzárkózási reményeket az is, hogy Morant kipontozódott, sőt, még meg is sérült a könyöke, tetézve a problémákat.

Némi öröm az ürömben, hogy Taiwo bokája bírta a játékot, így nem maradt az Olajbányász magasember nélkül. Nagyon nem ment Smithnek, de igazából a többieknek sem, ellenben a túloldalon egészen remek napot fogott ki Polyák, aki Smith őrzése mellett a tiszta triplákat bedobta. Alekszics mester időt is kért gyorsan, mert másfél perc után már húsz pontra nőtt a DEAC előnye (71-51).

A negyed utolsó négy percében rátalált saját játékára a Szolnok, Smith látványosan feljavult, szigorodott a védekezés, s végre betaláltak kintről is Tuckerék. Az utolsó két percre már csak hat pont maradt a debreceni előnyből (81-75). Ennél közelebb aztán már nem tudott zárkózni az Olajbányász, Somogyi triplája lezárta a mérkőzést.