A vörösterror áldozatainak állít emléket új kötetével – száz évvel ezelőtti tragikus események kerek évfordulóján – a Szolnoki Törvényszék – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken Szolnokon.

Handó Tünde A Szolnoki Törvényszék története 1919 című könyv bemutatóján elmondta, hogy a kötet a Tanácsköztársaság idején létrejött forradalmi törvényszékek szomorú történetével foglalkozik, hiszen azok megjelenése egyet jelentett a rendes bíráskodás felszámolásával.

Hétköznapi, egyszerű emberek kerültek a “történelem viharába” és lettek ártatlan áldozatai “egy-egy felfordulásnak” – emlékeztetett. Szolnok a “hadak útjává vált”, kétséges volt, hogy magyar város lehet-e a jövőben, terror, indulat, gyűlölet volt az utcákon – fogalmazott.

Szólt arról, hogy a könyv megjelenését az OBH a Ráth György Bírósági történelem és hagyományápolás elnevezésű pályázatával támogatta.

Szabó Judit, a Szolnoki Törvényszék elnöke arról beszélt, hogy a könyvben a Tanácsköztársaság 133 napos ámokfutását vették “górcső alá”. Mint mondta: ebben az időszakban jogképzetlen, laikus emberekből álló forradalmi törvényszékek ítélkeztek, így volt ez Szolnokon is. A kötet e korszak bírósági emlékeit gyűjti csokorba – közölte.