Szeptember huszadika és huszonkettedike között a szlovéniai Bled adott otthont a X. Firefighter Combat Challenge tűzoltóversenynek, valamint a szakági Európa-bajnokságnak. Megyénk tűzoltói több kategóriában is – újoncként – jelentős sikereket értek el.

Az esemény tűzoltósportban elfoglalt helyét jelzi, milyen rangos nemzetközi mezőny gyűlt rá össze: a házigazda szlovén, valamint a magyar csapat mellett voltak itt lengyel, német, cseh, szlovák, osztrák, francia, litván, svájci, brit, észt, horvát, bosnyák, olasz és norvég tűzoltók is.

A feladatokat az FCC szabályrendszere szerint határozták meg: az indulóknak teljes védőfelszerelésben, légzőkészülékkel a hátukon kellett egy négy emelet magas torony tetejére felfutniuk, vállukon egy húsz kilogrammos tömlővel; majd oda a talajról, kötéllel kellett felhúzniuk egy másik ugyanolyan súlyú tömlőt. A toronyból lefutva a tűzoltóknak egy hetvenöt kilogrammos súlyt kellett kalapácsütésekkel eljuttatniuk másfél méter távolságra. Ezután következett egy szlalompálya, majd pedig sugárcsővel való futás és célba lövés. Az utolsó szakaszban egy nyolcvan kilogrammos bábut kellett háttal futva elhúzni a célig.

Megyénkből Czifra Zsolt tű. őrmester (Szolnok HTP), Handzsuj Mihály tű. törzszászlós (Szolnok HTP), valamint Papp János tű. százados (Mezőtúr HTP) állt rajthoz a nívós viadalon. A magyar férfi csapat ifj. Bodó Lászlóval, a Kötél Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület tagjával, illetve a cseh Miroslav Michlovskyval kiegészülve a negyven egységet felvonultató mezőnyben kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra, ahol végül a tizenharmadik helyen zárt.

A „mix csapat” kategóriában ifj. Bodó László, Handzsuj Mihály és Papp János mellett Pál Katalin és a cseh Hana Havlicková indult, akik Európa-bajnoki ezüstérmet szereztek.

Volt egy úgynevezett „euro impro mix” kategória is, ahol Istványi Nóra tű. főhadnagy, illetve az önkéntes tűzoltó Pál Katalin külön kérésre csatlakozott a francia Lydia Carierhez, a cseh Tereza Tmejovához, valamint a német Marie-C. Schumannhoz, akik végezetül a dobogó második fokára állhattak fel.

Magyar tűzoltóknak eddig még soha nem sikerült kvalifikálniuk magukat az FCC Európa-bajnokságra, az újoncként szerzett két ezüstérmük pedig – ahogy ők nevezik – „nagy nemzetközi tűzoltó család” tagjai között is elismerést váltott ki.