Évente kétszer, kifejezetten figyelem fölkeltés céljából Szolnok főterén “összegurulnak” kicsik és nagyok. Drótszamáron, azaz kerékpáron érkeznek ilyenkor és Szalay Ferenc polgármesterrel együtt megisznak egy pohár forró teát, csipegetnek némi süteményt és persze beszélgetnek a csípős reggelben egy kicsit.

Ötvenkét kilométer kerékpárút van Szolnokon

-Egyfajta közösségi élmény ez is – mondja a város első embere. – Sokan kedvelik a kerékpárt, magam is használom kevés szabadidőmben, de ez a bringás reggeli igyekszik fölhívni a figyelmet arra, hogy egészségesebb dolog kerékpározni, mint autózni a városban. Sokan eljönnek, persze bringán, őket már nem kell meggyőzni, de belátható, hogy ha kevesebb autó pöfögi tele szénmonoxiddal a levegőt, akkor az tisztább marad. A kerékpározás pedig testmozgás, vagyis a láb mindig kéznél van!

Szolnokon folyamatosan épülnek új és új kerékpár utak, a régiek pedig megújulnak. E pillanatban ötvenkét kilométer már a bicikli út a városban, az elszántabbak pedig akár Tószegre is kibiciklezhetnek.

A bringás reggelin egyébként ott vannak a rendőrség munkatársai is, akik a kerékpár azonosítók fölszerelését szorgalmazzák. Ezek segítségével könnyebb azonosítani a drótszamarat, ha azt ellopták, de használják. Ellenőrzéskor könnyen fülön csípik a tolvajt. Tavaly a hasonló napon több, mint hatvanan éltek a lehetőséggel.