Speciális bevonattal kezelik a MÁV Kórház osztályainak falait egy nagyszerű kezdeményezésnek köszönhetően. A részletekről dr. Rudner Ervin főigazgató, Szutorisz-Szügyi Csongor tankerületi igazgató és Nagy Viktor világbajnok vízilabdázó, a terméket előállító cég vezetője tartott sajtótájékoztatót az intézményben.

Kiemelten fontosnak feladatnak tartjuk a kórházi fertőzések megelőzését – mondta dr. Rudner Ervin. – Ezért is örültünk, amikor Nagy Viktor egy Szalay Ferenc polgármesterrel történt egyeztetést követően kapcsolatba került a kórházzal. Polgármester úr stratégiai kérdésnek tekinti az egészségmegőrzést, a prevenciót, s felismerte, hogy a bevonat hatékonyan alkalmazható az egészségügyi intézményekben is.

-Ágyak, nővérpult, kilincsek, klaviatúrák, liftgombok, textíliák – csak néhány példa arra, milyen sokoldalúan alkalmazható a termék, amelynek használata mellett jóval kevesebb hagyományos kórházi fertőtlenítőszerre van szükség. A hatékonyságot bakteriológiai vizsgálatok is igazolták, egy kezelt textília például 40 mosásig, míg a többi kezelt felület egy évig ellenáll a különböző baktériumok terjedésének.

Nagy Viktor elmondta, hogy a terméket a kórház – a műtétes osztályon és a hosszú ápolási idejű ápolási osztályon – fél éve használja, s a visszajelzések, illetve vizsgálatok alapján jók a tapasztalatok. A termék fejlesztésével az volt a cél, hogy a kórházi, iskolai közösségekben, illetve ahol sok ember megfordul, visszaszorítsák a fertőzéseket. Kiemelte Szalay Ferenc polgármester fogadókészségét a kezdeményezésre, aki támogatja a speciális lakk minél szélesebb körben történő alkalmazását a város intézményeiben.

Szutorisz-Szügyi Csongor tankerületi igazgató a jövőbeni tervekről beszélt. Elmondta, hogy miután Rudner Ervin főigazgató beszámolt a tapasztalatairól a polgármesternek, Szalay Ferenc javasolta, hogy érdemes lenne a város óvodáiban, iskolában is kipróbálni a speciális bevonatot, hiszen a gyermekközösségekben köztudottan könnyen és gyorsan terjednek a kórokozók. A város két iskolájában tesztelik ebben a tanévben az antibakteriális – ezüstion technológián alapuló, önfertőtlenítő – lakkot, majd tovább szélesítik az alkalmazás helyszíneit. (szolnok.hu)