Kora délután, nagyjából 13 órakor fékezett le Szolnokon a vasútállomáson az a vonatszerelvény, melyre szolnokiak százai vártak. Nem, nem az utazóközönség készült valahová, egyszerűen kíváncsiak voltak a MÁV Start új emeletes vonataira, a Stadler KISS-re. Nos, csalódniuk nem kellett, a vasúttársaság hamarosan világszínvonalú vonatokat állít forgalomba.

A MÁV megújulásának a jelképe lett a svájci Stadler által gyártott FLIRT és KISS motorvonat, s ami alighanem csak fokozta a szolnokiak érdeklődését, az az a tény, hogy ezekhez a szerelvényekhez a svájci cég szolnoki gyárában készültek igen fontos alkatrészek. Jobbára a kocsitesteket gyártották hozzáértő szorgos szolnoki munkások, vagy a vonat lelkének számító forgóváz gördült le az itteni gyártósorról.

– Joggal lehetünk büszkék ezekre a vonatokra, mivel itt, a szolnoki gyárban is fontos alkotóelemei készültek – mondta az iSzolnoknak Szalay Ferenc polgármester. – Nem véletlenül dolgoztunk olyan sokat azért, hogy ez a gyár Szolnokon épüljön meg. Így nem csupán a vasúti gépgyártás hazai központjává tettük városunkat, hanem komoly részt vállalhatunk a magyar vasút megújulásából.

Összesen 40 KISS motorvonatot rendelt meg a MÁV-START Zrt.. Az emeletes vonatok gyártását a Stadler Bussnang AG. végzi, az első kocsik már kigördültek a gyártósorról, és a tesztutakat járják. Szolnokon a mai nyílt napon sokszáz kíváncsi érdeklődő tekintette meg az új emeletes motorvonatot.

Nagy érdeklődés övezi a jövőre érkező új KISS emeletes motorvonatokat, ezért a MÁV nyílt rendezvénynapot tartott. A 600 férőhelyes KISS motorvonatok új korszakot nyitnak meg a személyszállításban. A MÁV-START először a legforgalmasabb a Budapest–Cegléd–Szolnok és Budapest–Vác–Szob elővárosi vasútvonalon indítja el az új vonatokat. A járművek jobb gyorsító képessége, illetve az oldalankénti 12 ajtónak köszönhető gyors utascsere miatt stabilabb lesz a menetrend, csökkenhet a menetidő.

Az utasok elégedettségét szolgálja majd a kor követelményeinek megfelelő utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, tágas, 600 férőhelyes utastérrel felszerelt emeletes motorvonat. A KISS három hagyományos és egy mozgássérültek által is használható mosdóval rendelkezik, a multifunkciós terekben pedig 4 kerekes szék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi is szállítható, továbbá WIFI-vel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, korszerű kamerarendszerrel van felszerelve.

A KISS-ek a legújabb biztonsági szabvány szerint készülnek, és a gyártó ellátja őket az ETCS L2 vonatbefolyásoló rendszerrel is, amely lehetővé teszi, hogy az európai uniós forrásokból felújított vasútvonalakon – a pályaparaméterektől függően – a 160 km/h engedélyezett sebesség ténylegesen kihasználható legyen. 

A KISS vonatok üzemeltetési szempontból kivételes rugalmasságot biztosítanak a vasúttársaság számára, ugyanis a járművek a MÁV-START kötelékében üzemelő 123 darab – szintén Stadler gyártmányú – FLIRT motorvonattal is kompatibilisek, ezért akár szinkronüzemben is összekapcsolhatók.